/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa, prognoză sumbră și acord NATO privind sistemele antiaeriene pentru Ucraina

Ultima oră. Modificările la legea cu privire la activitatea farmaceutică - neconstituționale

missing
11 martie 2021, ora 15:15

Modificările la legea cu privire la activitatea farmaceutică sunt neconstituționale. Decizia aparține Curții Constituționale, dată  după examinarea mai multor sesizări depuse de către câțiva deputați. Hotărârea CC este irevocabilă. 

„Se admit sesizările depuse de către deputați. se declară neconstituționale Legea nr. 236 din 16 decembrie 2020 privind modificarea unor normative și Legea nr. 240 din 16 decembrie privind modificarea unor acte normative”, a declarat Domnica Manole, președinta CC.

Autorii sesizărilor sunt deputații Liviu Vovc, Monica Babuc, Pavel Filip, Alexandru Jizdan, Ghenadie Buza,  Igor Vremea și Dan Perciun.

Proiectele de lege, votate în lectură finală pe data de 16 decembrie 2020, aparține unui grup de deputați din Partidul Șor și propune crearea condițiilor pentru comercializarea medicamentelor prin intermediul unităților mobile. Modificările au fost aprobate în mare grabă, la ședința Parlamentului când au fost proteste și huiduieli. Inițiativele legislative au fost criticate de către deputații din opoziție, dar și de către Comunitatea academică a Facultății de Farmacie.

Specialiștii au spus că dacă aceste legi vor ajunge să fie implementate în activitatea  farmaceutică, „efectele negative vor fi resimțite, în scurt timp, la nivel social, economico-financiar, dar și mai important – asupra sistemului medical în întregime”.

Legile menționate reglementau următoarele prevederi: farmaciile cu circuit deschis amplasate în unități mobile, livrarea la domiciliu a medicamentelor persoanelor cu dizabilitate severă, instituirea Catalogului de prețuri la medicamente compensate, modificarea metodologiei de calculare a prețului, implementarea sistemului național de prescriere electronică a medicamentelor și instituirea obligației de serviciu impusă farmaciilor.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram