Comisia Naţională Extraordinară pentru Sănătate Publică (CNESP) atenţionează operatorii de transport rutier să nu neglijeze măsurile epidemiologice în timpul călătoriei şi să respecte condiţiile de activitate stabilite de către CNESP. Guvernul a publicat câteva secvenţe în care transportatorii sunt opriţi în trafic, iar microbuzele sunt arhipline.

CNSP reiterează că transportatorii şi-au asumat obligativitatea să respecte următoarele reguli:

  • Asigurarea protecţiei personalului cu echipament de protecţie (măşti, mănuşi), dezinfectanți, triajul zilnic al personalului angajat la începutul turei de lucru;
  • Ajustarea orarului de călătorie şi a numărului de unităţi de transport, după necesitate în orele de vârf;
  • Automonitorizarea stării de sănătate a personalului pe parcursul zilei de muncă, cu informarea angajatorului;
  • Limitarea numărului de persoane în transportul feroviar şi rutier în trafic raional şi interraional- proporţional numărului de scaune disponibile in mijlocul de transport, iar pentru transportul rutier în trafic local si municipal în limita a 60% din capacitatea de îmbarcare;
  • Purtarea obligatorie a măştilor de protecţie pentru conducătorii auto, taxatori si pasageri, pe parcursul călătoriei;
  • Respectarea măsurilor de curăţare, dezinfectare a suprafeţelor din gările feroviare, autogări şi mijloace de transport public la începutul orelor de lucru, dar şi după fiecare rută/cursă efectuată la staţia terminus;
  • Verificarea de către operatorii de transport a temperaturii pasagerilor la îmbarcarea la cursele de transport rutier sau feroviar de persoane în trafic internaţional, care nu trebuie să depăşească 37° grade Celsius.

Poliția Republicii Moldova este implicată în monitorizorea și controlul respectării măsurilor de protecție în locurile publice, aplicând amenzi celor care ignoră regulile de control și prevenire a infecției COVID-19.

Amintim că, joi, 11 martie, Ministerul Sănătății, Municii și Protecției Sociale a anunțat înregistrarea altor 1896 de cazuri noi de Covid-19, iar alte 37 de persoane au decedat din cauza complicațiilor cauzate de noul virus.

Anterior, CNESP a anunțat reducerea numărului de pasageri la 50% pentru toate tipurile de transport. În semn de protest, transportatorii și-au sistat activitatea pentru o zi. Ulterior, CNESP a anulat decizia de reducere a numărului de pasageri pentru a ajunge la un numitor comun cu transportatorii.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!