/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Ale tale 2% ne dau libertate. Vezi în ce an mecanismul a fost pus în aplicare în R. Moldova

missing
12 martie 2021, ora 18:27

În Republica Moldova, mecanismul 2% a fost pus în aplicare pentru prima dată în anul 2017. În primii doi ani de implementare, peste 600 de organizații au beneficiat de noul mecanism și au obținut în total o sumă de 8,4 milioane de lei, potrivit crjm.org.

În 2019, numărul organizațiilor potențial beneficiare care s-au înscris la mecanismul de desemnare procentuală era de aproximativ 730 de organizații neguvernamentale, culte religioase și părțile lor componente.

Deși rezultatele sunt modeste, mijloacele financiare acumulate în primii ani de implementare vorbesc de la sine despre potențialul mecanismului 2% de a atrage noi fonduri în sectorul neguvernamental și, implicit, noi susținători.

Mai mult, după cum practica altor state arată, mecanismul are mai multe beneficii „nefinanciare”. Acestea se referă, în principal, la înrădăcinarea conceptului de „societate civilă” și „organizații-non-profit” în comunitate, sporirea participării civice a cetățenilor pentru rezolvarea problemelor din comunitate și susținerea cauzelor de utilitate publică.

Pe termen lung, aceasta poate contribui la dezvoltarea democrației participative.

Ungaria este prima țară din Europa care implementează acest mecanism din anul 1996. În prezent, mecanisme similare există în Polonia, Slovacia, Lituania, Ungaria și România.

Vă invităm să susțineți presa liberă, apreciind astfel munca echipei TV8. Direcționați 2% din impozitele pe care le plătiți la stat, către Asociația Obștească „Media Alternativa”. Vedeți aici cum direcționați 2%.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram