Peste 1450 de oameni infectați cu noul virus se află în spitalele din municipiul Chișinău, la ora actuală. „Sistemul medical încă rezistă, dar deja foarte greu, la limită, medicii și asistentele medicale”, a menționat primarul Capitalei, Ion Ceban, care a precizat că situația din Chișinău este cea mai alarmantă. 

„Trebuie să recunoaștem că suntem depășiți cu capacitatea de spitalizare – atât cu paturile simple, cât și cu paturile de terapie intensivă. Avem stringentă necesitate de suplinire a spitalelor cu concentratoare de oxigen, infuzomate, monitoare, aparate de ventilare artificială”, a adăugat Ceban.

În aceste condiții, primarul general a adăugat că „credem că implicarea mai eficientă a Asistenței Medicale Primare în monitorizarea și tratamentul pacienților cu COVID la domiciliu este mai importantă ca niciodată. Vom coopera cu MSMPS pentru actualizarea Protocolul de tratament pentru medicii de familie, astfel ca pacienții să poate fi mai bine monitorizați și tratați la domiciliu”.

Totodată, Ion Ceban a explicat că costurile pentru tratarea unui pacient aflat în stare de gravitate medie depășește suma de 74 de mii de lei.

„Costurile în sistemul medical sunt enorme: costul unui caz tratat variază de la 24 000 lei, la pacienții cu stare de gravitate medie, la peste 74 000 lei – la pacienții cu stare de sănătate gravă, care sunt internați în secțiile de reanimare și terapie intensivă”, a declarat acesta.

În Chișinău au fost înregistrate peste 85 de mii de îmbolnăviri și aproximativ 1300 de decese. Ieri, 15 martie, în Capitală au fost înregistrate 180 de cazuri noi de infectare cu COVID-19.

Primarul Capitalei: „Avem confirmarea de la Ministerul Sănătății despre prezența noii tulpini britanice de Coronavirus”

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!