/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Ar fi pretins mită de la șoferii care încălcau regulile de circulație. Patru polițiști, plasați în izolatorul CNA

16 martie 2021, ora 09:05

Patru polițiști au ajuns în izolatorul Centrului Național Anticorupție (CNA), fiind bănuiţi că ar fi pretins mită, la traseu, de la şoferii care încălcau regulile circulației rutiere. Este vorba de sute de lei, euro sau benzină, potrivit CNA. Ofițerii spun că reținuții făceau târgul dintre poliţie şi şoferii, traşi pe dreapta.

Cei patru fost documentați mai multe luni de ofiţerii CNA şi procurorii anticorupţie. Polițiștii din cadrul  Batalionului de patrulare „SUD” al Inspectoratului Național de Securitate Publică sunt cercetați pentru corupere pasivă, în cadrul a cinci cauze penale, iar aseară toţi au fost aduşi la sediul CNA şi au fost reţinuţi pentru 72 de ore.

Filajul ofiţerilor CNA a adus probe incontestabile pe masa procurorilor, în imagini video şi audio, care atestă pretinderea de mită de la conducătorii auto. Cazurile de corupere au avut loc în maşina de serviciu a inspectorilor de patrulare, pe mai multe trasee din Comrat, în momentul în care şoferi beţi, fără acte sau care încălcau alte reguli ale circulaţiei rutiere erau somaţi să dea mită pentru a nu fi sancţionaţi.

Potrivit materialelor celor cinci cauze, conexate într-o procedură, poliţiştii au fost surprinşi când pretindeau şi primeau diferite sume de bani, dar şi bunuri. Deşi sumele erau nesemnificative, de la 200 de lei la 500 de euro, acestea erau primite sistematic, zi de zi, de către membrii echipajului de patrulare.

Negocierile nu se rezumau doar la bani, fiind documentate şi două cazuri în care poliţiştii au primit, în schimbul neîntocmirii proceselor verbale, câte 20 sau 30 de litri de benzină.

Acum procurorii şi ofiţerii DGT Sud a CNA acumulează şi alte probe pentru documentarea cazului.

O lună în urmă, alţi șapte poliţişti de la Cahul, au fost reţinuţi, fiind suspectaţi de aceeaşi schemă de corupere, în prezent fiind cercetaţi pentru abuz şi corupere pasivă. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, oamenii legii riscă până la 10 ani de puşcărie, amendă penală şi privare de dreptul de a ocupa funcţii publice. Totodată, trebuie să menţionăm că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunţarea unei decizii defintive şi irevocabile de judecată.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram