Război în Ucraina, ziua 173: Explozii la Zatoka: 3 morți și 2 răniți. Rusia dă acordul ca experții AIEA să meargă la centrala din Zaporojie

politic

Nu a declarat peste patru milioane de lei. Socialistul Radu Mudreac, în atenția ANI

17 martie 2021, ora 15:09
Distribuie:

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a emis act de constatare a încălcării regimului juridic al declarării averii și intereselor personale de către deputatul socialist Radu Mudreac. Procedura de control a fost inițiată la începutul anului 2020, în baza unei sesizări din partea unei organizații non-guvernamentală din domeniul prevenirii corupției.

În cadrul controlului, inspectorul de integritate a stabilit o diferență vădită, în mărime de peste 4 milioane 500 mii lei – între averea dobândită și veniturile realizate de către deputat și familia sa, pe parcursul perioadei decembrie 2014 – august 2016.

Această sumă a fost identificată de către inspectorul de integritate în conturile bancare deschise pe firma familiei, administrată de către soție, iar deputatul avea calitatea de fondator. Ulterior, firma a fost înstrăinată.

Fiindu-i solicitat punctul de vedere, deputatul a menționat că firma respectivă a încheiat contracte de împrumut cu diverse persoane fizice prin care a contractat împrumuturi financiare în sumă totală de peste 4 milioane 790 mii lei pentru construcția unui unui spațiu comercial în centrul capitalei.

Inspectorul de integritate a respins argumentele invocate de către subiect, deoarece persoanele fizice vizate nu dispuneau oficial de mijloace financiare pentru împrumutarea unor astfel de sume.

Pe cauza dată, inspectorul de integritate a remis un denunț către Procuratura Generală a Republicii Moldova pe aspectul comiterii a două infracțiuni ce cad sub incidența Codului Penal al Republicii Moldova – îmbogățire ilicită și spălarea banilor.

Suplimentar, a fost sesizat Serviciul Fiscal de Stat pentru efectuarea unui control fiscal asupra subiectului pe perioada vizată.

Potrivit unei investigații marca Cutia Neagră Plus, socialistul Radu Mudreac, de profesie medic veterinar, ajuns deputat în 2014, declara salarii modeste de câteva zeci de mii de lei împreună cu soția, un apartament de 65 mp și unul de 103 mp, obținut prin donație în 2011. Familia mai avea un garaj și investise 47 mii de euro într-un apartament de 76 mp. Mudreac conducea o mașină „Toyota Land Cruiser”, cumpărată cu 600 mii lei.

Tot în 2014, Mudreac a accesat un credit de 44 mii euro pentru un an, echivalentul a 841 mii lei. Este o enigmă cum a reușit să întoarcă datoria, în condițiile în care venitul total al familiei din 2015, declarat oficial, a fost de numai 195 mii lei.

În 2017, deputatul a vândut apartamentul de 76 mp cu 45 mii euro și a cumpărat 6 ari de teren cu 35 mii euro. În iunie 2018, vinde și apartamentul de 65 mp cu 30 mii euro, iar peste o lună finisează construcția și obține actul de recepție finală a unei case de 200 mp, estimată oficial la un milion de lei.

Când a venit în Parlament, Radu Mudreac a declarat și o cotă parte de 50%  în compania „Gradioni”, dar niciodată nu a indicat venituri din activitatea firmei, cu excepția salariilor soției de câteva zeci de mii de lei, care este angajată la companie. În 2015, firma a deschis un centru comercial pe str. Tighina, în apropierea Gării Auto și a Pieței Centrale din Chișinău. În martie 2019, Mudreac a vândut cota sa din firmă cu 25 de mii de euro.

/VIDEO INVESTIGAȚIE/ Deputații milionari! Cum s-au schimbat averile unor legislatori pe perioada mandatelor din Parlament

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram