/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Sondaj: 98% dintre alegători, convinși că este important ca fiecare cetățean să participe la vot

missing
17 martie 2021, ora 10:17

Majoritatea absolută a alegătorilor, 98%, este convinsă că este important ca fiecare cetățean să participe la alegeri, arată un sondaj de opinie realizat după scrutinul prezidențial de anul trecut. Însă, doar 69% din respondenți recunosc că participă la alegeri de fiecare dată. Datele au fost prezentate de în cadrul unui sondaj realizat de către Centrul de Analiză şi Investigaţii Sociologice CIVIS, la comanda PNUD Moldova.

Totodată, datele arată că 80% dintre respondenți, în creștere cu 31% față de sondajul precedent din 2019, susțin că nimeni nu le poate influența decizia de a merge sau nu la vot. 15% dintre cei chestionați afirmă că se pot lăsa convinși doar de membrii familiei și prieteni.

Cercetarea mai arată că 97% din respondenți sunt mulțumiți de modul în care a fost gestionat, pe timp de pandemie, procesul de votare în ziua alegerilor prezidențiale. 92% din cei care au răspuns afirmă că s-au simțit în siguranță și au declarat că participând la alegeri au fost încrezători că nu se vor infecta cu virusul COVID-19. Conform respondenților, în aproape toate cazurile ar fi fost respectate măsurile de protecție în timpul exercitării dreptului de vot, cu excepția utilizării pixului personal.

Astfel, majoritatea celor care au participat la votare au rămas mulțumiți de toate aspectele organizării procesului electoral. 33% din respondenți doresc să se implice în procesul electoral sub diferite forme, preponderent în calitate de observatori, voluntari și funcționari electorali. 88% din respondenți (cu 8% mai mult față de studiu anterior) susțin că educația civică continuă în domeniul electoral este importantă, iar 84% (cu 13% mai mult față de studiul anterior) sunt siguri că aceasta poate contribui la o implicare mai activă a cetățenilor în cadrul alegerilor.

Nivelul de interes față de viața social-politică a țării a crescut semnificativ în comparație cu sondajele precedente (6,8 puncte față de 5,5 puncte), ceea ce înseamnă nivel de interes înalt, potrivit cercetării.

În același timp, 4% din respondenți au observat nereguli în ziua scrutinului (în descreștere cu 5% față de studiul anterior). De asemenea, 41% dintre alegători au informat despre neregulile observate (dublu față de alegerile parlamentare din februarie 2019).

Sondajul de opinie a fost realizat de Centrul de Analiză şi Investigaţii Sociologice CIVIS, la comanda PNUD Moldova, în perioada 11 decembrie 2020 – 20 ianuarie 2021. La sondaj au participat 1510 respondenți. Cercetarea prezintă rezultatele datelor colectate pentru alegerile prezidențiale din 1 și 15 noiembrie 2020. Analiza datelor se face în comparație cu sondajul populației generale pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 și cel al populației generale pentru alegerile locale din 20 octombrie 2019.

Sondajul de opinie a fost realizat în cadrul proiectului „Consolidarea democrației prin alegeri incluzive și transparente”, implementat de PNUD Moldova, cu suportul financiar al poporului american, oferit prin intermediul Agenției Statelor Unite pentru Dezvoltare Internațională (USAID).

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram