Cum a ajuns virusul la om. OMS consideră că a identificat originea COVID-19

18 martie 2021, ora 14:19

După o investigație care a durat câteva luni, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a ajuns la concluzia că, cel mai probabil, fermele de animale sălbatice din China sunt sursa pandemiei de COVID-19.

Aceste ferme de animale sălbatice, multe dintre ele din sau aflate în apropierea provinciei Yunnan din sudul Chinei, furnizau animale vânzătorilor din piața de fructe de mare Huanan din Wuhan, unde au fost descoperite primele cazuri de COVID-19, a declarat Peter Daszak, care a făcut parte din echipa OMS care a călătorit în China, relatează Live Science. O parte dintre aceste animale sălbatice s-ar fi putut infecta cu SARS-CoV-2 de la lilieci din zonă, scrie Digi 24.

Este de așteptat ca OMS să își prezinte concluziile într-un raport, în următoarele săptămâni.

În ianuarie, o echipă de experți a OMS s-a deplasat în China pentru a cerceta modul în care a apărut pandemia care a infectat până acum peste 120 de milioane de oameni și a ucis alte 2,6 milioane de persoane din toată lumea. S-au răspândit o serie de teorii ale conspirației despre originea virusului, inclusiv faptul că virusul a fost scăpat dintr-un laborator din Wuhan. Luna trecută, anchetatorii OMS au respins această ipoteză.

Toți oamenii de știință care au studiat problema au ajuns la aceeași concluzie – aceea că virusul provine de la lilieci și a ajuns la oameni printr-o altă specie de animale. La aceeași concluzie au ajuns și experții OMS: virusul a plecat de la lilieci din sudul Chinei, a trecut la animalele din ferme și apoi a ajuns la oameni.

Fermele de animale sălbatice fac parte dintr-un proiect pe care guvernul chinez îl promovează de 20 de ani pentru a ajuta populația rurală să scape de sărăcie și pentru a echilibra diferențele dintre rural și urbană, a mai spus Peter Daszak.

„Ei iau animale exotice, cum ar fi zibete, porci spinoși, pangolini, câini raton și șobolani de bambus, pe care le cresc în captivitate”, spune expertul OMS

În februarie 2020, China a închis aceste ferme, probabil pentru că guvernul chinez credea că fac parte din calea de transmisie de la lilieci la oameni, a spus Daszak. Guvernul a transmis instrucțiuni fermierilor despre cum să sacrifice animalele în așa fel încât boala să nu fie transmisă.

Multe dintre aceste ferme au animale care pot transmite coronavirusuri, inclusiv zibete și pangolini. Majoritatea sunt situate în sau în apropiere de provincia Yunnan din sudul Chinei, unde oamenii de știință au descoperit anterior un virus al liliecilor care este similar în nproporție de 96% cu SARS-CoV-2, potrivit NPR. OMS încă nu știe ce animal a transmis virusul de la lilieci la oameni.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram