/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Litvinenco, despre amânarea examinării retragerii imunității deputatului Ulanov: „Nu văd o justificare suficientă”

missing
19 martie 2021, ora 14:17

După ce în plenul Parlamentului s-a decis că Comisia Juridică și imunități va examina sâmbătă cererile privind retragerea imunității deputaților Ulanov și Jardan, deputatul PAS Sergiu Litvinenco afirmă că nu există o justificare suficientă pentru amânarea în cazul deputatului Ulanov. Totodată, acesta a menționat că cel mai probabil fracțiunea PAS va vota pentru ridicarea imunității, precizând că solicitarea procurorului s-a lăsat așteptată.

Potrivit lui Litvinenco, în actualul Parlament au fost situații când solicitarea procurorului de ridicare a imunității s-a examinat în aceiași zi în care a venit solicitarea. Totuși, dacă în cazului deputatului Jardan, care nu este prezent la ședința Legislativului, Litvinenco crede că o amânare este necesară, în privința deputatului Ulanov spune că nu există o justificare suficientă.

„Nu văd astfel de raționamente, nu văd o justificare suficientă pentru ca să fie amânată examinarea în cadrul Comisiei pentru mâine și votul în Parlament eventual marți. Înțeleg că dosarele trebuie analizate minuțios, înțeleg că persoana trebuie să aibă posibilitate să-și expună un punct de vedere cu privire la lucrurile care-i sunt imputate prin lucrurile care le prezintă procurorul General, dar în egală măsură trebuie să constatăm că noi aici nu suntem judecători și nu dăm verdicte de vinovăție și nevinovăție, noi ne uităm doar sub aspectul dacă ceea ce este menționat în demersurile și materialele procuraturii nu reprezintă un abuz politic pentru a încălca elementele de bază ale drepturilor deputaților, inclusiv imunitatea parlamentarilor”, a declarat Litvinenco.

Deputatul a mai făcut referite la faptul că în cazul amânării „există anumite riscuri cu privire la celeritatea urmării penale, pentru că de exemplu, nu vreau să mă ofer concret la una dintre persoane căreia i se aduce învinuiri, dar este posibil ca o amânare a examinării de către Parlament a aceste materiale să conducă de exemplu la ascunderea probelor,sau între timp ar putea avea loc niște negocieri ca cineva să-și dea sau nu votul”.

În context, deputatul PAS a făcut referire la discursul lui Ulanov din plenul Parlamentului în care deputatul Șor a anunțat că este gata să voteze personal pentru retragerea imunității sale parlamentare, fiind convins că își va demonstra nevinovăția după acuzațiile aduse de procurorul general, Alexandr Stoianoglo.

Totodată, acesta a menționat că și în cazul lui Jardan ar fi posibilă examinarea astăzi, dacă acesta va fi contactat și chemat la Parlament. El a precizat că se va adresa cu această poziție către plenul Parlamentului. Cât privește votul fracțiunii PAS, aceștia vor examina cererile Procurorului și decizia o vor lua în baza acestora, dar „logica lucrurilor spune că vom vota”.

Cât privește venirea lui Stoianoglo astăzi în Parlament, deputatul a precizat că este o acțiune care s-a lăsat așteptată dar „mai bine mai târziu, decât niciodată”.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram