/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

EMA va inspecta fabricile din Rusia care produc vaccinul Sputnik V. Franța ar începe în iunie vaccinarea cu serul rusesc

missing
23 martie 2021, ora 19:23

Agenția Europeană pentru Medicamente va inspecta, în Rusia, fabricile de vaccin Sputnik V, care se află în procedura de aprobare de către regulatorul european, a anunțat șeful EMA în fața unei comisii din Parlamentul European. Franța ar putea începe în luna iunie vaccinarea cetățenilor săi cu vaccinul rusesc Sputnik V, a anunțat Clement Beaune, secretarul de stat francez pentru afaceri europene, într-un interviu acordat postului de radio France Info. 

Emer Cook, președintele EMA, a spus că nu poate oferi un orizont de timp pentru validarea Sputnik V în UE, deoarece producătorii acestuia încă nu au răspuns la toate întrebările agenției. Ea a precizat, citată de Politico, că se află în curs procedurile de aprobare pentru vaccinurile Novavax și CureVac.

„Uniunea Europeană ar putea folosi vaccinul după ce va fi aprobat de Agenția Europeană pentru Medicamente, iar Franța ar putea să îl folosească în iunie, la începutul verii”, ar fi spus ministrul francez la postul de radio, conform citatului publicat de agenția de stat rusească Tass.

Aceste declarații ale oficialului francez vin după afirmația făcută de comisarul european pentru pieța internă, Thierry Breton, conform căruia „UE nu are absolut deloc nevoie de Sputnik V”. Poziția lui Breton a provocat iritare la Moscova.

Beaune a avertizat că efortul global de vaccinare tinde să fie politizat, și a spus că trebuie să fie folosite toate vaccinurile pe care țrile le au la dispoziție. „Franța este deschisă la toate opțiunile”, a spus el.

Câțiva lideri ai UE, printre care Angela Merkel și Mario Draghi au declarat recent, în contextul crizei de vaccinuri din Europa, că ar comanda doze de vaccin Spputnik pentru țările lor chiar dacă EMA (Agenția Europeană pentru Medicamente) nu l-ar autoriza.

Ungaria și Slovacia au eludat deja mecanismul comun european de achiziție a vaccinurilor și au cumpărat Sputnik V pe contr propriu. În plus, producătorii Sputnik V au încheiat acorduri cu mai multe companii din UE pentru producție locală de vaccin, inclusiv în Franța și Germania, informează Moscow Times.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram