/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/VIDEO/ Deși vaccinul a ajuns în Transnistria pe 5 martie, imunizarea încă nu a început

missing
23 martie 2021, ora 20:32

La aproape trei săptămâni de când Transnistria a primit vaccinul, autoritățile de acolo încă nu au început imunizarea populației. Mai întâi, responsabilii ziceau că, deocamdată, nu au un plan stabilit pentru organizarea procesului, mai apoi, că se îndoiesc de calitatea celor 1810 de doze de AstraZeneca, donate de România.

Mai nou, așa-zisul lider de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski susține că este în așteptarea vaccinului rusesc Sputnik. Cu toate acestea, astăzi, Chișinăul va mai livra aproape 1000 de doze de vaccin Pfizer, care trebuie utilizate în cel mult cinci zile, deoarece în stânga Nistrului nu există condiiții de păstrare a acestora. Chiar și așa, încă nu se știe, dacă cei din stânga Nistrului vor începe sau nu vaccinarea.

Încă pe 5 martie, adică aproape trei săptămâni în urmă, presa din Transnistria anunța cu mare fast că vaccinul AstraZeneca a ajuns în stânga Nistrului și, în curând, va fi utilizat, fiind selectat deja și primul medic care va fi imunizat.

Până acum, însă, vaccinul continuă să zacă în depozitele de la Tiraspol. Motivul întârzierii demarării campaniei de vaccinare rămâne neclar, în condițiile în care, practic, zilnic așa-zisele autorități anunță despre noi antirecorduri de cazuri înregistrate și lipsa de oxigen în spitale.

Așa-numitul lider de la Tiraspol s-a referit de mai multe ori la situația gravă a medicilor din zonă. Ministerul Sănătății de la Chișinău declară, însă, că nu cunoaște, când va începe imunizarea oamenilor din stânga Nistrului. Potrivit responsabililor de la Agenția Națională de Sănătate Publică, transnistrenii sunt abia la etapa de planificare și organizare, deși au fost sfătuiți să utilizele dozele în cel mai scurt timp.

Și, cu toate că nu au început încă să utilizeze vaccinul AstraZeneca, astăzi, Chișinăul le mai trimite 942 de doze de Pfizer. Însă în Transnistria nu există nicio modalitate de păstra vaccinul Pfizer, cu excepția unor containere, în care poate sta cel mult 12 ore.

Astfel, odată ajuns în stânga Nistrului, vaccinul ar trebui să fie utilizat în cel mult cinci zile. Între timp, Vadim Krasnoselski a trimis, zilele trecute, o delegație la Moscova, care ar urma să se înțeleagă despre livrarea vaccinului Sputnik. Din spusele acestuia, în regiune ar urma să ajungă 30 de mii de doze, însă data livrării rămâne necunoscută.

Despre asta au vorbit și deputații Dumei de Stat din Rusia. Conform planului aprobat de așa-zisul Executiv de la Tiraspol, vaccinarea ar urma să se desfășoare în trei etape, la fel ca în zona din dreapta Nistrului a Republicii Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram