S-a scumpit uleiul vegetal. Prețul a fost majorat cu aproximativ opt lei, față de cel din 2020! Astfel, începând de săptămâna trecută, un litru de ulei nerafinat costă în jur de 30 de lei, iar cel rafinat – în jur de 32 de lei. În magazine, însă, prețul depășește și 38 de lei per litru. Potrivit comercianților, scumpirile s-au făcut treptat, începând cu luna octombrie. Din cauza secetei din vara trecută, roadă a fost mai puțină cu aproape 50 la sută, față de anul 2019. Respectiv, un kilogram de semințe costă de două ori mai scump. Chiar și așa, prețurile de pe piață, dar și cele din rețelele de magazine, sunt nejustificate, spun experții.

Cumpărătorii sunt cei care simt scumpirile după propriul buzunar.

Și vânzătorii spun că nu mai au vânzări ca înainte. Cumpărători sunt tot mai puțini, iar unii vin doar cu uitatul.

Comercianții spun că, din cauza secetei, roadă a fost puțină, iar scumpirile s-au făcut treptat, începând cu luna octombrie. Acum o săptămână, uleiul s-a scumpit cu aproximativ opt lei per litru.

Cei care vând ulei la piață, își stabilesc prețul după bunul plac.

În opinia specialiștilor, prețul la uleiul vegetal, stabilit pe piață, este exagerat, chiar dacă semințele s-au scumpit de aproape două ori din cauza secetei.

Specialiștii spun că un litru de ulei este extras din 2,5 kg de semințe de floarea-soarelui. Anul trecut, recolta de semințe a fost în medie cu 50 la sută mai mică față de anul 2019.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!