/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 782: Lupte fierbinți și provocare sub steag fals. Kievul plănuiește să distrugă podul lui Putin

/VIDEO/ S-a scumpit uleiul vegetal. Un litru costă cu aproximativ opt lei mai mult față de anul trecut

missing
24 martie 2021, ora 18:50

S-a scumpit uleiul vegetal. Prețul a fost majorat cu aproximativ opt lei, față de cel din 2020! Astfel, începând de săptămâna trecută, un litru de ulei nerafinat costă în jur de 30 de lei, iar cel rafinat – în jur de 32 de lei. În magazine, însă, prețul depășește și 38 de lei per litru. Potrivit comercianților, scumpirile s-au făcut treptat, începând cu luna octombrie. Din cauza secetei din vara trecută, roadă a fost mai puțină cu aproape 50 la sută, față de anul 2019. Respectiv, un kilogram de semințe costă de două ori mai scump. Chiar și așa, prețurile de pe piață, dar și cele din rețelele de magazine, sunt nejustificate, spun experții.

Cumpărătorii sunt cei care simt scumpirile după propriul buzunar.

Și vânzătorii spun că nu mai au vânzări ca înainte. Cumpărători sunt tot mai puțini, iar unii vin doar cu uitatul.

Comercianții spun că, din cauza secetei, roadă a fost puțină, iar scumpirile s-au făcut treptat, începând cu luna octombrie. Acum o săptămână, uleiul s-a scumpit cu aproximativ opt lei per litru.

Cei care vând ulei la piață, își stabilesc prețul după bunul plac.

În opinia specialiștilor, prețul la uleiul vegetal, stabilit pe piață, este exagerat, chiar dacă semințele s-au scumpit de aproape două ori din cauza secetei.

Specialiștii spun că un litru de ulei este extras din 2,5 kg de semințe de floarea-soarelui. Anul trecut, recolta de semințe a fost în medie cu 50 la sută mai mică față de anul 2019.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram