/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa și prognoză sumbră! ISW: Amenințare voalată pentru Moldova. Rusia avansează rapid

Fără cvorum și fără un vot pentru un Guvern. Grosu: „Sunt întrunite condițiile pentru anticipate”. Furculiță: „Ne declarăm dezacordul față de dizolvarea Parlamentului”

missing
25 martie 2021, ora 15:34

Deși se aștepta să fie o ședință decisivă, cu un vot pro sau contro pentru candidatul desemnat la funcția de premier, lucrurile au luat o altă întorsătură. Tentativa de votare a Guvernului Grosu a eșuat, fără ca să înceapă examinarea programului guvernamental. Socialiștii și deputații din platforma Parlamentară „Pentru Moldova” au boicotat votul, părăsind ședința Legislativului. După ce au revenit în plen, majoritatea parlamentară, formată din 53 de deputați, și-a reiterat suportul pentru candidatul la funcția de prim-ministru, Vladimir Golovatiuc, și și-au anunțat dezacordul față de dizolvarea Parlamentului. 

În timp ce majoritatea parlamentară cere noi consultări, liderul interimar al PAS, care a fost desemnat la funcția de premier, Igor Grosu, spune că au fost întrunite condițiile pentru declanșarea alegerilor parlamentare anticipate.

„Mai departe discuția se mută pe dimensiunea Președenției, Curții Constituționale. Să vedem cum o să evolueze lucrurile în ziua de mâine. Dar condițiile, cum cunoașteți dumneavoastră, sunt întrunite pentru a avea alegeri anticipate”, a menționat Igor Grosu.

Până la începutul ședinței Parlamentului de astăzi, 25 martie, fracțiunea parlamentară a Partidului Socialiștilor, în frunte cu Igor Dodon, care a venit la Legislativ, anunța că nu va vota pentru Guvernul Grosu, care ar fi urmat să ceară vot de încredere în plenul Parlamentului. „Astăzi se desfășoară o nouă acțiune politică sterilă în plenul Parlamentului, când candidatul la funcția de prim-ministru este înaintat de formă. Nu pentru a conduce țara, dar pentru a declanșa alegeri anticipate”, a declarat Igor Dodon la un briefing de presă organizat la Parlament.

La scurt timp, și deputații din Platforma „Pentru Moldova” au calificat ședința Parlamentului drept un „teatru” și au precizat că nu-și vor da votul pentru Guvernul Grosu.

A urmat începutul ședinței plenare, care la scurt timp a eșuat din lipsă de cvorum. Președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a constatat absenţa deputaților, iar în plen erau doar 43 de parlamentari.

„Primul subiect de pe ordinea de zi este examinarea acordării votului de încredere programului de activitate şi a listei candidaţilor la funcţiile de miniştri în eventualul guvern Grosu. Subiectul de pe ordinea de zi este epuizat. Nu există cvorum. Vom reveni peste o oră în şedinţă şi vom examina următoarele subiecte de pe ordinea de zi”, a spus Greceanîi.

Peste o oră deputații au revenit în sală, dar fără succes – a fost constatată din nou lipsa cvorumului și, uterior, ședința a fost încheiată. Până atunci, liderul fracțiunii PSRM, Corneliu Furculiță, a făcut anunțul majorității parlamentare – „ne reiterăm suportul pentru candidatul la funcția de prim-ministru, Vladimir Golovatiuc”.

Totodată, Furculiță a precizat că în cazul în care candidatul propus nu va reuși să obțină funcția de prim-ministru, majoritatea este gata să desemneze un alt candidat. Liderul fracțiunii PSRM i-a invitat și pe alți deputați din Parlamentul Republicii Moldova la discuții pentru a găsi soluția.

Deocamdată nu au fost anunțate noi consultări sau alte acțiuni. Între timp, Curtea Constituțională trebuie să examineze sesizarea socialiștilor, care ieri, 24 martie, au atacat decretul președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, privind numirea Nataliei Gavrilița la funcția de prim-ministră din data de 27 ianuarie. Anterior socialiștii au atacat decretul prin care Natalia Gavrilița a fost numită repetat la această funcție.

Pe 16 martie curent, liderul interimar al PAS, Igor Grosu, a fost numit la funcția de prim-ministru printr-un decret semnat de șefa statului, Maia Sandu. Ulterior, patru deputați socialiști, Vasile Bolea, Grigore Novac, Alexandr Suhodolski și Vlad Batrîncea, au atacat decretul prezidențial la Curtea Constituțională, cerând să fie declarat neconstituțional. Sesizarea socialiștilor a fost respinsă pe 22 martie, după ce magistrații CC au examinat cererea. Inițial, vineri, 19 martie curent, Curtea Constituțională a respins cererea de suspendare a decretului președintei Republicii Moldova din 16 martie curent, solicitarea care, la fel, se regăsea în sesizarea celor patru deputați socialiști.

De asemenea, săptămâna trecută, deputații socialiștii și cei de la Pentru Moldova au anunțat că formează o nouă majoritatea parlamentară și înaintează un alt candidat la funcția de prim-ministru. Cei 53 de deputați care au semnat pentru formarea unei majorități l-au înaintat la funcția de premier pe ambasadorul Republicii Moldova în Rusia, Vladimir Golovatiuc.

Primul candidat desemnat de Maia Sandu la funcţia de premier fusese Natalia Gavriliţa, vicepreşedinta PAS, care însă a fost respins pe 11 februarie. În aceeași zi, Maia Sandu a desemnat-o din nou pe Natalia Gavriliţă la funcţia de premier, dar Curtea Constituțională i-a anulat decretul în 23 februarie, cerându-i să se consulte cu grupurile parlamentare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram