/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

Biroul Politici de Reintegrare: Dezaprobăm extinderea perioadei de carantină în regiunea transnistreană și îngrădirea liberei circulații

missing
26 martie 2021, ora 09:19

Biroul dezaprobă extinderea până la 15 mai curent a perioadei de carantină în localitățile din regiunea transnistreană, cu îngrădirea liberei circulații a cetățenilor. Într-un comunicat de presă al Biroului Politici de Reintegrare, reprezentanții susțin că este necesară deblocarea necondiționată a liberei circulații a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, ținând cond de situația epidemiologică din regiune. 

Biroul Politici de Reintegrare își reiterează poziția sa, prin care dezaprobă și exprimă nedumerire în raport cu noua „decizie” a exponenților de la Tiraspol de a extinde până la 15 mai 2021 perioada regimului de carantină, cu menținerea acelorași restricții în calea liberei circulații a mai multor categorii de cetățeni, care durează de mai bine de un an (au fost instituite și prelungite din 17 martie 2020 până în prezent).

„În această perioadă, deloc ușoară, Biroul manifestă solidaritate cu numărul masiv de cetățeni de pe ambele maluri ale Nistrului care se află în imposibilitatea de a avea acces la servicii vitale, locuri de muncă, localități de baștină/ domiciliere, respectiv, sunt limitați în realizarea dreptului inalienabil la libera circulație pe întreg teritoriul țării, restrâns în mod arbitrar de către Tiraspol, sub pretinsul pretext al gestionării crizei epidemiologice și a evitării riscurilor de infectare”, se arată în comunicatul Biroului Politici de Reintegrare.

Potrivit autorităților moldovenești, „ceastă stare a lucrurilor trezește o profundă indignare în contextul în care asemenea restricții nu au fost instituite pe malul drept al Nistrului în pofida situației pandemice mai grave în raioanele de est ale țării, reprezentanții din regiune se deplasează fără careva impedimente pe teritoriul țării, dar și peste frontiera de stat.

Iar autoritățile Republicii Moldova acordă asistență multidimensională populației din raioanele de est ale țării (transfer de pacienți în stare gravă în spitalele din partea dreaptă a Nistrului, direcționarea unor cote din loturile de ajutoare umanitare destinate pentru Republica Moldova, inclusiv echipamente medicale și de protecție, doze de vaccin anti-Covid-19 ș.a.m.d.).

Deși, de la începutul pandemiei Vicepremierul pentru reintegrare și Biroul au înaintat nenumărate demersuri prin canalul de comunicare al reprezentanților politici, dar și au lansat apeluri de implicare prin toate platformele de dialog cu mediatorii și observatorii în formatul de negocieri „5+2” și cu partenerii internaționali ai Republicii Moldova, cu părere de rău reacțiile corespunzătoare din partea Tiraspolului lipsesc, situația drepturilor omului e foarte precară, retorica de confruntare și de acuzare nefondată a autorităților moldovenești este neîncetată, iar ocrotirea sănătății populației necesită intervenții imediate și comune, în conformitate cu recomandările Organizației Mondiale a Sănătății și cu hotărârile Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică.

„Reiterăm poziția de principiu privind necesitatea deblocării necondiționate a liberei circulații a locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului, cu excluderea abordărilor discriminatorii, garantarea protecției drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, respectarea regulilor și normelor de securitate sanitar-epidemiologică, consolidarea măsurilor de încredere între oamenii de pe ambele maluri și eliminarea obstacolelor neîndreptățite”, se mai arată în același comunicat.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram