/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: Odesa și Kiev – supuse atacurilor cu drone. Cel puțin șapte persoane au fost rănite

O rachetă rusă a plasat pe orbită 36 de sateliţi ai companiei britanice OneWeb

missing
26 martie 2021, ora 08:28

O rachetă rusă Soyuz-2.1b a plasat joi pe orbită 36 de sateliţi de comunicaţie ai companiei britanice OneWeb, a informat agenţia spaţială rusă Roscosmos, citată de EFE. Lansarea a avut loc de pe cosmodromul Vostocinîi, situat în extremul orient al Rusiei.

Sateliţii lansaţi joi se alătură constelaţiei de 110 sateliţi ai OneWeb, care orbitează Pământului la o altitudine de aproape 1.200 de kilometri şi care au ca scop furnizarea de servicii de internet de bandă largă. Sateliţii companiei OneWeb au o greutate de aproximativ 150 de kilograme.

În 1995, Roscosmos a încheiat un contract cu compania franceză Arianespace şi cea britanică OneWeb pentru 21 de lansări comerciale ce vizau un număr de 672 de sateliţi, lansaţi cu ajutorul rachetelor Soyuz de pe cosmodromurile Baikonur (Kazahstan), Vostocinâi (Rusia) şi Kourou (Guayana Franceză), pentru suma de 1,2 miliarde de dolari.

Lansarea de joi este cea de-a cincea în cadrul acestui contract, care a început să fie executat în februarie 2019.

La momentul respectiv, Serviciul Federal de Securitate (FSB, fost KGB) din Rusia a avertizat că sateliţii companiei OneWeb ar putea realiza misiuni de spionaj care să afecteze interesele naţionale ale ţării.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram