O rachetă rusă Soyuz-2.1b a plasat joi pe orbită 36 de sateliţi de comunicaţie ai companiei britanice OneWeb, a informat agenţia spaţială rusă Roscosmos, citată de EFE. Lansarea a avut loc de pe cosmodromul Vostocinîi, situat în extremul orient al Rusiei.

Sateliţii lansaţi joi se alătură constelaţiei de 110 sateliţi ai OneWeb, care orbitează Pământului la o altitudine de aproape 1.200 de kilometri şi care au ca scop furnizarea de servicii de internet de bandă largă. Sateliţii companiei OneWeb au o greutate de aproximativ 150 de kilograme.

În 1995, Roscosmos a încheiat un contract cu compania franceză Arianespace şi cea britanică OneWeb pentru 21 de lansări comerciale ce vizau un număr de 672 de sateliţi, lansaţi cu ajutorul rachetelor Soyuz de pe cosmodromurile Baikonur (Kazahstan), Vostocinâi (Rusia) şi Kourou (Guayana Franceză), pentru suma de 1,2 miliarde de dolari.

Lansarea de joi este cea de-a cincea în cadrul acestui contract, care a început să fie executat în februarie 2019.

La momentul respectiv, Serviciul Federal de Securitate (FSB, fost KGB) din Rusia a avertizat că sateliţii companiei OneWeb ar putea realiza misiuni de spionaj care să afecteze interesele naţionale ale ţării.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!