/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Mesajul unui deputat către preoți: Încetați să ne omorâți părinții și buneii

28 martie 2021, ora 16:17

„Dragi preoți, încetați să ne omorâți părinții și buneii”, acesta este mesajul deputatului Dumitru Alaiba adresat reprezentanților bisericii, după ce mai mulți enoriași ai unui lăcaș din Capitală au fost surprinși fără măști de protecție la slujbă, mai mult, o femeie a spus că însăși preotul nu a lăsat-o să intre cu mască în biserică. 

„Dragi preoți, reprezentanți ai bisericii, încetați să ne omorâți părinții și buneii, deja timp de un an, încurajându-i activ să ignore niște reguli simple, dezinformându-i. Este criminal. Pur și simplu criminal. Oamenii mor. E pandemie și agheasma nu ajută. Avem un stat slab care se teme să amendeze și să disciplineze un răufăcător doar pentru că acesta poartă sutană și barbă. Avem politicieni lași și populiști, care se tem să spună două cuvinte critice în adresa bisericii. Și mi-e silă deja”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.

Alesul poporului a precizat că aceasta nu este o critică în adresa celor care cred și își găsesc alinarea în biserică. „Trebuie să respectăm credința oamenilor. În acești 30 de ani, cu un stat corupt și disfuncțional, mulți din oamenii noștri au găsit poate unica alinare și liniște sufletească în biserică și în rugăciune. Nu îi critic pe ei. Ei nu poartă absolut nici o vină. Această postare e despre așa-zișii păstori care nu au nici grijă, nici milă de cei care îi urmează și care le ascultă îndrumarea. În loc să ajute oamenii să înțeleagă, să se protejeze. Timp de un an, această castă a dat dovadă de o atitudine absolut iresponsabilă și repet – criminală”, a precizat deputatul.

Amintim că enoriașii care au participat la slujba de duminică, la Biserica din parcul La Izvor din Capitală, au fost surprinși cum încalcă flagrant restricțiile epidemiologice. Aceștia nu purtau masca de protecție și s-au arătat deranjați că sunt filmați.

Potrivit reporterei TV8, Mihaela Dicusar, o femeie a relatat că sâmbătă preotul bisericii i-a cerut să scoată masca de protecție. În urma incidentului de astăzi, a fost alertată poliția. Oamenii legii s-au deplasat la fața locului și au documentat acest caz.

Pe 26 martie curent, Comisia Națională Extraordinară pentru Sănătate Publică a emis o hotărâre privind desfășurarea activităților cultelor religioase pe durata stării de urgență în sănătate publică, care prevede că:

  • În interiorul lăcaşurilor de cult se permite accesul unui număr limitat de persoane, astfel încât să fie asigurată o suprafaţă de minimum 4 m2 pentru fiecare persoană şi o distanţă fizică de siguranță de minimum doi metri între persoanele participante la activităţile religioase. Fluxul de persoane trebuie dirijat astfel încât să se evite formarea aglomerațiilor.
  • La intrarea în lăcașul de cult se va face obligatoriu triajul observațional și se va măsura temperatura corpului, iar enoriașii sunt obligați să-și igienizeze mâinile cu ajutorul dozatoarelor cu soluție dezinfectantă amplasate în locuri vizibile și accesibile.
  • Pe durata aflării în interiorul lăcașului de cult, purtarea măștii de protecție corespunzător – să acopere gura și nasul – este obligatorie.
  • Evitarea contactului și sărutării obiectelor de cult, neadmiterea consumului produselor alimentare, promovarea salutului între credincioși și slujitorii de cult doar prin plecarea capului și închinăciune, fără îmbrățișări, iar binecuvântarea se va oferi/primi de la o distanță de cel puțin un metru.
  • Periodic, o dată la trei – patru ore, se vor dezinfecta obiectele sau suprafețele de contact frecvent.
  • Și în cazul oficierii în aer liber a activităților religioase, se va respecta distanțarea fizică de 1,5 metri între persoane.

Bilanțul cazurilor de COVID-19 în țara noastră a ajuns la 225 660. De la începutul pandemiei 4 785 de persoane au pierdut lupta cu virusul, dintre care peste o sută au fost medici.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram