/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Trecerea la ora de vară: Un beneficiu sau un stres suplimentar. Ce spun specialiștii

missing
28 martie 2021, ora 10:32

În noaptea aceasta, Republica Moldova, dar și alte țări din Europa, Asia, America şi Nordul Africii, au trecut la ora de vară. Astfel ora 03:00 devine ora 04:00. Această schimbare urmărește folosirea cât mai eficientă a luminii naturale, dar tot ea implică un stres suplimentar, un disconfort psihologic și fiziologic pentru oameni. Fiind o practică între controverse și beneficii, anul 2021 ar putea fi ultimul an în care se mai schimbă ora.

De când are loc această practică?

În 1980 a existat o primă înțelegere de coordonare a schimbării orei pe teritoriul UE. Ora de vară este valabilă până în ultimul weekend din octombrie.

Pe continentul european, schimbarea se face în toate țările, cu excepția Islandei, Belarusului și Rusiei. Schimbarea, însă, nu este simultană în toate țările, din cauza diferenței de fus orar. În unele țări, trecerea se realizează în prima duminică a lunii aprilie.

De ce se trece la ora de vară?

Prin trecerea la ora de vară, se urmărește folosirea la maxim a luminii solare și reducerea folosirii luminii artificiale. Ideea îi aparține lui Benjamin Franklin care, în 1784, menționează că s-ar realiza o economie de lumânări prin folosirea luminii de dimineață a soarelui, conform Historia.

Introducerea orei de vară s-a născut și ca o necesitate de război, în timpul primei conflagrații mondiale. Germania și Austro-Ungaria au fost primele țări care au introdus acest sistem, începând cu 30 aprilie 1916, în scopul economisirii rezervelor de cărbune necesare producției de război.

Alte ţări care au introdus ora de vară au fost: Belgia, Denemarca, Franţa, Italia, Luxemburg, Olanda, Norvegia, Portugalia, Suedia, Turcia şi Tasmania.

Care țări nu trec la ora de vară

Aproximativ 70 de state utilizează în prezent această practică și sunt afectați peste un miliard de oameni anual. Pe de altă parte, 160 de țări nu recurg la schimbarea orei. În 2014, Rusia a renunțat la trecerea la ora de vară. China a utilizat doar experimental ora de vară în perioada 1986-1991. De asemenea, țările ecuatoriale și tropicale nu aplică ora de vară, deoarece durata zilei și a nopții este egală pe tot parcursul anului.

Schimbarea orei, un disconfort psihologic și fiziologic

Potrivit psihologilor, trecerea la ora de vară reprezintă un stres suplimentar, un disconfort psihologic şi fiziologic, întrucât oamenii trebuie să se trezească mai devreme, deși se vor culca la fel de târziu.

Cei mai mulţi oameni nu se simt afectați de schimbarea orei, dar se pare, totuși, că organismul se adaptează mai greu decât toamna, când trecem la ora de iarnă.

În medie, organismul uman are nevoie de o săptămână pentru a se adapta acestei schimbări, cu condiția să fie respectate orele de somn și de masă. Un stil de viață sănătos poate diminua considerabil efectele negative ale acestei schimbări.

Motivul pentru care multe țări au renunțat la schimbarea orei de vară este stresul pe care oamenii l-ar avea de suportat. Psihologii susțin că oamenii ar fi somnoroși, obosiți, extenuați sau chiar iritați pentru că nu s-au odihnit suficient.

Deseori, schimbarea orei de vară este asociată cu călătoriile pe un continent diferit, unde diferența de fus este considerabilă. Organismul se adaptează pe măsură ce intră în noul ritm fiziologic.

Anul 2021 ar putea fi ultimul an în care se mai schimbă ora, iar asta pentru că Parlamentul European a votat pe data de 26 martie 2019 renunțarea la schimbarea orei de două ori pe an.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram