Președinția cere Guvernului să aprobe o hotărâre de urgență prin care să impună restricții temporare la exportul grâului din rezervele de stat. Se întâmplă în contextul informațiilor apărute în mediul online, potrivit cărora unele cantități de grâu, care provin din rezervele de stat, ar fi fost exportate zilele trecute. La rândul lor, cei de la Agenția de Rezerve Materiale declară că grâul a fost extras din rezerva de stat doar pentru a fi împrospătat pentru că valabilitatea expiră în câteva luni. Și reprezentanții elevatorului, unde este depozitat grâul alimentar, au negat faptul că au exportat cerealele. Chiar și așa, directorul Agenției de Rezerve Materiale, care este responsabil de acest domeniu, urmează să fie audiat de deputați.

Din spusele lui Vasile Costiuc, liderul unui partid extraparlamentar, camioanele pline cu grâu, extrase din rezerva de stat a țării, s-ar fi îndreptat de la elevatorul din Gura Camencii spre portul Giurgiulești. În camioane ar fi fost în jur de 24.000 de tone, ce urma să fie vândut. Asta, în timp ce seceta din vara trecută a compromis o bună parte din recolta de cereale, existând riscul unui deficit la nivel de țară. După ce această înregistrare a făcut înconjorul internetului, au început să apară și primele reacții din partea factorilor de decizie. Cei de la Agenția de Rezerve Materiale au respins acuzațiile și au declarat că volumul de grâu a fost scos de la elevator, cu acordul lor. Statul își păstrează rezervele la acest elevator, care a obținut acest drept în baza unei licitații. Astfel, agentul economic avea toate autorizațiile necesare să extragă grâul, dar nu pentru a-l exporta, ci pentru a fi împrospătat – o procedură ce se face o dată la fiecare 4 ani.

Funcționarul a mai precizat că volumul extras pentru împrospătare constituie, de fapt, 16 mii de tone, și nu 24 de mii, așa cum s-a vehiculat în relatările live. Agentul economic urmează să înnoiască această cantitate până în data de 1 octombrie. Dacă nu ar fi făcut acest lucru, atunci agentul economic ar fi suportat pierderi de 15 milioane de lei, pentru că valabilitatea grâului expiră peste 2 luni. Ioncu a mai dat asigurări că rezerva de cereale a statului nu înregistrează vreun deficit în prezent.

De rând cu grâul alimentar, ce face parte din rezerva de stat, la elevatorul din Gura Camencii sunt păstrate și cerealele altor agenți economici. Și reprezentanții companiei au negat că grâul care a apărut în secvențele video a fost dus la export.

S-au autosesizat și deputații Platformei DA. Într-o conferință de presă, Alexandru Slusari a declarat că niciun kilogram de grâu din rezerva de stat nu a fost dus la export, dar a cerut audirea directorului Agenției de Rezerve Materiale pe marginea acestui caz. Printre altele, parlamentarul vrea să afle de ce doar un agent economic a obținut dreptul de a depozita și gestiona rezervele de grâu ale statului.

Subiectul urmează să fie pus în discuție și mâine, la ședința Consiliului Suprem de Securitate. Între timp, președinta Maia Sandu a declarat că va sesiza Procuratura Generală, menționând că este primordial ca rezervele de stat să fie gestionate corect și să garanteze aprovizionarea suficientă cu produse alimentare la nivel național. Potrivit Biroului Național de Statistică, în anul 2020, comparativ cu anul 2019, exporturile de cereale și preparate pe bază de cereale s-au redus aproape în jumătate.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!