/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

Ar fi cerut mită de 410 mii lei. Un primar de la Ungheni şi complicele său ar fi lăsat sute de oameni fără apă

30 martie 2021, ora 12:39

Primarul comunei Măcăreşti din Ungheni şi responsabilul tehnic a lucrărilor de aprovizionare cu apă potabilă a locuitorilor comunei au fost reţinuţi de ofiţerii CNA şi procurori într-un dosar de corupţie. Cei doi sunt bănuiţi că, mai mult timp, ar fi exercitat presiuni asupra administratorului companiei responsabile de construcţia apeductului din localitate, cerând o mită de 410 000 de lei pentru semnarea recepţiei finale a lucrărilor.

În cadrul examinării cauzei penale, s-a constatat că Fondul Ecologic Naţional din cadrul Ministerului Mediului finanțează proiecte ale administrației publice locale pentru dezvoltarea infrastructurii localităților. Astfel, Primăria comunei Măcărești din raionul Ungheni a beneficiat de finanțare, organizând licitații publice pentru efectuarea lucrărilor „Alimentarea cu apă potabilă a comunei Măcărești”. Ca urmare a acestei licitații, a fost desemnat în calitate de câștigător un operator economic, fiind încheiat un contract de antrepriză între acesta şi Primărie, iar mai târziu primăria a desemnat un responsabil tehnic al lucrărilor de aprovizionare cu apă potabilă.

Din datele anchetei rezultă că, darea în exploatare a apeductului era tergiversată mai multe luni intenţionat, fiind create un şir de impedimente agentului economic. În final, primarul, împreună cu responsabilul tehnic l-ar fi condiţionat pe antreprenor să le dea drept mită un automobil de model Dacia Duster sau echivalentul în bani în sumă de 410 000 de lei, ca să organizeze semnarea proceselor-verbale de recepţie finală a lucrărilor.

Astfel, sub controlul CNA, a fost efectuată transmiterea unei tranşe în sumă de 110 000 de lei către responsabilul tehnic care însă a continuat să pretindă şi cealaltă parte de bani în sumă de 300 000 de lei pentru sine şi pentru primarul comunei. Astăzi, CNA şi procurorii au descins cu percheziţii la birourile celor doi, de unde au ridicat mai multe sume de bani, după care i-au condus pe ambii pentru audieri la CNA. Atât primarul, cât şi responsabilul tehnic au fost reţinuţi pentru 72 de ore şi acum riscă închisoare până la 10 ani, amendă penală şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pentru anumită perioadă.

Precizăm că, orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunţarea unei decizii definitive şi irevocabile de judecată.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram