Și deputații din Platforma „Pentru Moldova” și Partidul „Șor” au depus o sesizare la Curtea Constituțională, prin care susțin că pentru dizolvarea Legislativului nu există temeiuri juridice. Adresarea a fost făcută în legătură cu sesizarea șefei statului, Maia Sandu, care a solicitat Curții Constituționale să constate circumstanțele care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a ca urmare a imposibilității votării unui Guvern. 

„Semnatarii demersului atrag atenția Curții Constituționale că Parlamentul este funcțional și lucrativ, iar din 11 februarie 2021, în legislativ funcționează o majoritate absolută formalizată care a propus candidați pentru funcția de premier, conform cadrului legal și termenele stabilite”, spun reprezentanții Partidului „Șor și Platformei „Pentru Moldova”.

Totodată, deputații menționează că în demersul adresat Curții Constituționale au constat că „președintele Republicii Moldova a eșuat lamentabil în obligația sa constituțională de a fi un arbitru echidistant și un mediator între puteri în această criză guvernamentală. Șeful statului s-a poziționat într-o tentativă evidentă de subordonare totală a puterilor în stat, se mai arată în punctul de vedere al deputaților Partidului „Șor” și Platformei parlamentare „Pentru Moldova”, depus la Curtea Constituțională”.

O sesizare similară a fost depusă la Curtea Constituțională și de către liderul fracțiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiță. Socialiștii la fel informează CC despre existența unei majorități parlamentare formalizate, care a propus un candidat la funcția de prim-ministru.

Precizăm că Maia Sandu a depus o sesizare la Curtea Constituțională, solicitând să fie constate circumstanțele care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a ca urmare a imposibilității votării unui Guvern. Anterior, șefa statului a declarat că, la momentul actual, sunt întrunite toate circumstanțele pentru dizolvarea Legislativului. În aceste condiții, șefa statului a anunțat că a sesizat Curtea Constituțională privind subiectul dizolvării Parlamentului.

 

/DOC/ Sesizarea depusă de Maia Sandu la CC privind dizolvarea Legislativului

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!