„Fără ruble ai rămas… dacă nu asculți”, aceasta este doar un din frazele extrase din discuțiile dintre pretora sectorului Ciocana şi şeful-adjunct al IP Ciocana, care sunt cercetați pentru fapte de corupţie. Aceștia ar fi perceput taxe de protecție de la mai mulți agenți economici.

Vedeți aici extrasele din discuții prezentate de Centrul Național Anticorupție (CNA).

TP – … Dacă dădeau ruble… nu era o întrebare, iată aici o dat ruble. Cea mai (cuvânt necenzurat) vulcanizare de pe Maria Dragan iată asta e, tu știi, Dragan cu str. Ciocana, asa-i?

SS – Mhm, mhm.

TP – Da ea are 12mp?

SS – nu, nu.

TP – Și seamănă a gheretă? Îi vagon de 40 de metri pătrați. În jurul ei ții minte ce bărdac acolo?! Și el propune să îi dea schemă de amplasare! Nu e o problemă, lasă să îi dea, întrebări nu-s! Da el trebuie să dea așa cum trebuie să dea, să mănânci o bucată de pâine..

TP – Ai văzut?! Fără ruble ai rămas… dacă nu asculți…

TP – Da. O (cuvânt necenzurat) capul că strânge banii de pe Ciocana pentru pretură și pentru asta… și iată ne-au combinat, înțelegi!? Si Cătălin o zis „(cuvânt necenzurat), eu ce să fac acum?”. Zic: „Băi, ia și lucrează că lui Berliba o să îi vină rândul și o să ne clarificăm cu dânsul”. Înțelegi!?

TP: Noi la care le dăm, la care mai închidem ochii că mai vinde câte o pivă, două… ap noi acolo suntem siguri că nu-i gălăgie, înțelegi? Dar este alt moment, ea acuma nu-i, dar dacă peste o lună de zile au pus pivă… Au pus-o, îl vom amenda! Asta e logica aici plus aici la acesta care vin… (nedeslușit) … îl „juchim” oleacă mai tare, cu o mie, două de lei mai mult. Înțelegi!?

TP – Nu are importanță și până la urmă tipa o alocat bani acolo… De ce nu-i spui, de ce taci din gură? Trimite, şi apare altă situaţie cu vulcanizarea şi la un moment dat apar zece mii de lei, şi apar 20 de mii de lei şi de-amu ultima sumă am auzit că o ajuns 30 de mii de lei şi iaca amuş îi anul şi (nedesluşit) nu sunt evacuate şi tipa de întâi mi-o spus o fost în judecată, da actul nu-i suspendat, da acum de-amu aud că în judecată … da nu-i suspendat.

TP – A vrut să faci o combinaţie de asta. Tu spui aşa: uăi, dă leii încoace, du-te şi depune cererea în judecată să suspende actul şi ne-om judeca-ne şi l-om scoate cât a fi judecata. Asta „je îi deşovaia combinaţia”, pe mine tot mă duce capul să fac aşa…

Pretora sectorului Ciocana este cercetată penal de CNA şi procurorii din cadrul Procuraturii Anticorupţie pentru fapte de corupţie, alături de doi poliţişti din cadrul Inspectoratului de Poliţie Ciocana. Este vorba despre şeful-adjunct al IP Ciocana şi un ofiţer superior de investigaţii, ambii bănuiţi de fapte de corupţie, săvârşite în complicitate cu pretora.

În fapt, în cadrul urmăririi penale s-a constatat că, în perioada aprilie 2020 – prezent, pretora sectorului Ciocana, având o înțelegere prealabilă cu șeful-adjunct al Inspectoratului de Poliție Ciocana, prin intermediul unui ofițer superior de investigații, ar fi pretins și primit de la agenții economici, care își desfășurau activitatea prin organizarea teraselor sezoniere pe domeniul public sau privat al mun. Chișinău și a comerțului ambulant stradal, sume ce variau între 5000 şi 10 000 lei. Din informaţiile colectate de anchetatori şi ofiţerii de investigaţii ai CNA rezultă că banii ar fi fost percepuţi drept taxe de protecţie şi pentru a facilita avizarea și eliberarea actelor ce permit desfășurarea activității agenţilor economici.

Bănuiţii au fost documentaţi mai multe luni, timp în care procurorii şi ofiţerii CNA au obţinut înregistrări video şi audio care probează faptele pretins ilegale. Discuţiile dintre complici au avut loc chiar în incinta Preturii sectorului Ciocana, iar din înregistrări se înţelege clar că aceştia au organizat o schemă de estorcare de bani de la cei care desfăşoară activitate de antreprenoriat în raza lor de competenţă.

Pretora împreună cu şeful adjunct al IP Ciocana au fost aduşi la CNA pentru audieri, iar acum câteva clipe pretora a fost plasată în izolator pentru 72 de ore şi riscă până la 15 ani de puşcărie, amendă şi privarea de dreptul de a ocupa funcţii publice pentru o anumită perioadă. Înainte de aceasta, domiciliile şi birourile pretorei şi a adjunctului IP Ciocana au fost supuse percheziţiilor.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!