/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

Toate pensiile vor fi indexate cu 3,89 %, începând de astăzi

missing
01 aprilie 2021, ora 14:10

Începând de astăzi toate pensiile vor fi indexate cu 3,89%, coeficientul de indexare constituind media creșterii anuale a indicilor prețurilor de consum pentru ultimii trei ani. Pentru indexarea pensiilor a peste 663 de mii de beneficiari în bugetul asigurărilor sociale de stat pentru acest an au fost planificate mijloace financiare în suma de 608 milioane de lei.

Casa Naţională de Asigurări Sociale precizează că indexarea pensiilor este prevăzută pentru următoarele categorii de pensii: toate pensiile stabilite şi recalculate în temeiul Legii privind sistemul public de pensii; pensiile pentru vechime în muncă; pensiile funcţionarilor publici; pensiile colaboratorilor vamali; pensiile stabilite în temeiul Legii privind protecţia socială a cetăţenilor care au avut de suferit de pe urma catastrofei de la Cernobîl; pensiile stabilite în temeiul Legii asigurării cu pensii a militarilor şi a persoanelor din corpul de comandă şi din trupele organelor afacerilor interne și din cadrul Inspectoratului General de Carabinieri.

În aceste condiții, cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă va constitui 1188,05 de lei.

Totodată, cuantumul pensiei minime de dizabilitate va fi: în cazul unei dizabilităţi severe – 891,04 de lei, în cazul unei dizabilităţi accentuate – 831,64 de lei, în cazul unei dizabilităţi medii – 594,03 de lei.

„Începând cu 1 aprilie, curent, vor fi recalculate şi alocaţiile sociale de stat pentru 66654 beneficiari şi alocaţiile pentru îngrijire, însoţire şi supraveghere pentru 12983 beneficiari, stabilite în temeiul Legii nr. 499 din 14.07.1999 privind alocaţiile sociale de stat pentru unele categorii de cetăţeni, reieşind din cuantumul pensiei minime pentru limită de vârstă, pensiei de dizabilitate severă, accentuată şi medie”, spun reprezentanții CNAS.

Pe 1 octombrie 2021 va avea loc și a doua indexare a pensiilor. Iar în calcul se va lua rata inflației înregistrată în primul semestru al anului în curs, coeficientul de indexare fiind stabilit de Guvern.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram