După nenumărate tentative eșuate de cumpărare, Societatea pe Acțiuni „Metalferos” a fost scoasă din nou la vânzare. Compania va fi scoasă la mezat la Bursa de Valori, în cadrul unei noi licitații cu strigare, de vânzare a acțiunilor de proprietate publică, care încep în data de 30 aprilie. 

Inițiatorul licitației este Agenții Proprietății Publice de pe lângă Ministerul Economiei. Spre vânzare se propune pachetele a 15 societăți pe acțiuni din diferite domenii ale economiei naționale. Potrivit Bursei de Valori, în cazul a 11 dintre ele, pachetul depășește 90 % din capitalul social.

„Metalferos” a fost scoasă ultima dată la mezat în noimebrie anul trecut, însă licitația a eșuat. În luna iulie, directorul APP, Ghenadie Țîpordei, a anunțat că începând cu luna august acțiunile „Metalferos” se expun la vânzare, iar prețul inițial al pachetelor de acțiuni ale statului este de 900 de milioane de lei. Pe 21 august a devenit cunoscut că licitația a eșuat pentru că nu au existat doritori de a cumpăra acțiunile.

În luna august, procurorul general, Alexandru Stoianoglo, a declarat că dosarul, pornit acum un an de Procuratura Anticorupție privind „Metalferos”, era unul formal, care a fost investigat în mod superficial. De asemenea, potrivit lui Stoianoglo, în spatele schemei, care ar fi prejudiciat statul cu 1,2 miliarde de lei, a stat fostul lider al democraților, Vlad Plahotniuc.

Concomitent, ancheta a mai stabilit că, în lipsa unei justificări economice, în intervalul anilor 2012 – 2019, Plahotniuc ar fi organizat, prin intermediul companiilor nerezidente, al căror beneficiar efectiv era chiar el, exportul de metale feroase și neferoase către colectori specializați din Turcia, Austria, Olanda și Germania.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!