/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

Sectorul vitivinicol, afectat de secetă și pandemie! Recolta de struguri din 2020, cea mai mică din ultimii 10 ani

missing
03 aprilie 2021, ora 12:44

Seceta din vara anului trecut și pandemia de COVID – 19 au afectat și sectorul vitivinicol. În toamna anului 2020, recolta de struguri a scăzut cu aproape 40 de procente, fiind cea mai mică din ultimii 10 ani. În consecință, s-a redus cu peste 42 % cantitatea vinului produs în țară. 

Datele au fost prezentate de Oficiul Național al Viei și Vinului, la Conferința națională cu genericul „Anul Vitivinicol 2020. Priorități în dezvoltarea sectorului”. Totuși, chiar și în această situație, autoritățile dau asigurări că industria își păstrează potențialul competitiv pentru dezvoltarea ulterioară. În ciuda acestor prognoze pesimiste, conform datelor statistice, în anul 2020,exporturile de producție vitivinicolă au scăzut doar cu 12% în volum şi 7% în valoare. În schimb, exporturile vinurilor îmbuteliate a crescut cu 9% în total, creșterea fiind înregistrată în majoritatea țărilor de export.

Mai mult, vinurile roșii produs din recolta anului 2020 sunt de o calitate superioară, cu un potențial ridicat de maturitate, ne asigură specialiștii în oenologie.

Potrivit Ministerului Agriculturii, Republica Moldova este țara cu cea mai mare densitate a podgoriilor din întreaga lume, fiind inclusă în lista primelor 10 țări producătoare și exportatoare de vinuri din lume. Cu un export considerabil în peste 60 de state ale lumii, vinului moldovenesc revenindu-i 2% din volumul mondial de vin exportat, fiind repartizat pe toate grupele de piețe. Conform statisticilor fiecare al patrulea om din mediul rural activează în sectorul vitivinicol, în total circa 150 mii oameni.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram