Seceta din vara anului trecut și pandemia de COVID – 19 au afectat și sectorul vitivinicol. În toamna anului 2020, recolta de struguri a scăzut cu aproape 40 de procente, fiind cea mai mică din ultimii 10 ani. În consecință, s-a redus cu peste 42 % cantitatea vinului produs în țară.
Datele au fost prezentate de Oficiul Național al Viei și Vinului, la Conferința națională cu genericul „Anul Vitivinicol 2020. Priorități în dezvoltarea sectorului”. Totuși, chiar și în această situație, autoritățile dau asigurări că industria își păstrează potențialul competitiv pentru dezvoltarea ulterioară. În ciuda acestor prognoze pesimiste, conform datelor statistice, în anul 2020,exporturile de producție vitivinicolă au scăzut doar cu 12% în volum şi 7% în valoare. În schimb, exporturile vinurilor îmbuteliate a crescut cu 9% în total, creșterea fiind înregistrată în majoritatea țărilor de export.
Mai mult, vinurile roșii produs din recolta anului 2020 sunt de o calitate superioară, cu un potențial ridicat de maturitate, ne asigură specialiștii în oenologie.
Potrivit Ministerului Agriculturii, Republica Moldova este țara cu cea mai mare densitate a podgoriilor din întreaga lume, fiind inclusă în lista primelor 10 țări producătoare și exportatoare de vinuri din lume. Cu un export considerabil în peste 60 de state ale lumii, vinului moldovenesc revenindu-i 2% din volumul mondial de vin exportat, fiind repartizat pe toate grupele de piețe. Conform statisticilor fiecare al patrulea om din mediul rural activează în sectorul vitivinicol, în total circa 150 mii oameni.