Partidul de centru-dreapta GERB, condus de premierul Boiko Borisov, a câştigat alegerile legislative de duminică din Bulgaria, dar nu a obţinut o majoritate absolută, relevă rezultatele parţiale publicate luni, potrivit DPA, scrie agerpres.ro.

După numărarea a 42% dintre buletinele de vot, Comisia Electorală Centrală a informat că GERB a obţinut 24% din sufragii.

Partidul antisistem ITN (‘Există un astfel de popor’), condus de prezentatorul TV şi cântăreţul Slavi Trifonov, se plasează, în mod surprinzător, pe poziţia a doua, cu 19% din voturi.

Socialiştii din opoziţie se află pe locul al treilea, cu aproape 15%, urmaţi de partidul minorităţii turce (DPS), cu 8,8%.

Alte două forţe politice antisistem ar urma cel mai probabil să intre de asemenea în parlament: coaliţia Bulgaria Democrată (de orientare conservatoare, liberală şi ecologică) şi alianţa anticorupţie ‘Ridicaţi-vă! Fără mafie!’.

Conform datelor oficiale, Mişcarea Bulgară Naţională (IMRO, naţionalistă) nu a putut depăşi pragul electoral de 4%. Până acum a făcut parte din coaliţia de guvernare condusă de Borisov.

Date fiind distribuirea mandatelor şi neînţelegerile dintre unele dintre aceste partide, formarea unui nou guvern s-ar putea să fie extrem de dificilă.

Partidele antisistem au exclus înainte de alegeri formarea unei alianţe cu GERB, acuzând coaliţia de guvernare de corupţie şi de legături cu oligarhia.

La primele ore ale dimineţii de luni, Borisov a sugerat crearea unui guvern de experţi transpartinic, invocând pandemia de coronavirus, însă nu a oferit detalii

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!