Trei angajați ai Filarmonicii Naționale „Serghei Luchevici” sunt acuzați că nu ar fi respectat regulile de protecție contra incendiilor în cadrul insituției, fapt care a făcut posibilă izbucnirea incendiului, ce a mistuit clădirea. Unul dintre aceștia era inginerul-șef care, prin cumul, era și inginer pentru protecția muncii. Angajatul ar fi permis executara concomitentă a mai multor lucrări de reparație, printe care și tăierea țevilor din oțel. Potrivit experților, particulele din oţel încins, care au ajuns în aer, au intrat în contact cu materialele inflamabile și ar fi produs incendiul. Ulterior, flăcările s-ar fi extins și ar fi cuprins toată clădirea.

Cei trei angajați ai Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” sunt acuzați că ar fi „încălcat regulile de protecție contra incendiilor”. Pe numele lor au fost pornite proceduri de urmărire penală, iar acum, dosarele au fost transmise în judecată.

Avocatul celor trei, Petru Ursu ne-a spus că judecata va avea loc în luna iulie a acestui an, întrucât judecătorului i-a expirat mandatul, în luna martie. Potrivit avocatului, clienții pe care îi reprezintă nu sunt vinovați. Mai mult, el susține că expertiza cu privire la cauzele producerii incendiului, care se conține în dosar, a fost desfășurată foarte repede fără a fi luate în calcul mai multe detalii.

Avocatul mai consideră că, de extinderea atât de gravă a incendiului, s-ar face vinovați chiar pompierii, întrucât aceștia, în cadrul intervenției, ar fi udat un condiționer, care a explodat și de la care focul s-a extins.

Pe de altă parte, purtătoarea de cuvânt a Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, Liliana Pușcașu, spune că, în cazul lichidării incendiului de la Filarmonică, s-a folosit tactica corectă. Ea a mai menționat că trebuie să fie luat în calcul și faptul că, la Serviciul 112, nu s-a apelat imediat, adică în momentul în care au apărut primele semne ale incendiului, dar, mai întâi, angajanții au încercat cu forțele proprii să lichideze flăcările, lucru care nu le-a reușit.

După incendiu, atât Guvernul cât și unele formațiuni politic, dar și mai multi artiști au lansat campanii de colectare de fonduri, pentru reconstrucția Folarmonicii. În acea perioadă, și Filarmonica din București a organizat un concert, pentru a aduna bani. Am încercat să discutăm și cu directoarea instituției, Svetlana Bivol, pentru a afla la ce etapă se află lucrările de reconstrucție a Filarmonicii, dar aceasta nu a dorit să vorbească cu noi la telefon. Pe cele 3 conturi deschide de către Ministerul Finanțelor pentru reconstrucția Filarmonicii, până la ziua de azi, s-au adunat, în total, aproape 2 milioane de lei. Între timp, echipa nostră de filmare a găsit Filarmonica într-o stare deplorabilă, fapt care denotă că lucrările de reconstrucție bat pasul pe loc.

Filarmonica Națională ”Serghei Lunchevici” a fost devastată de un incendiu puternic în septembrie. Prin urmare, întreg edificiul – obiect arhitectural, aflat sub protecția statului, estimat la 5,3 milioane de lei, a fost distrus în totalitate.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!