Lucrările de plombare a gropilor și reparația drumurilor din țară nu vor putea fi efectuate mai devreme de 25 aprilie! Cel puțin asta susține edilul capitalei, Ion Ceban, care dă vina pe reprezentanții Ministerului Economiei, și spune că ei ar fi trebuit să asigure, încă din luna decembrie trecut, trecerea la metoda europeană de aplicare a asfaltului. În realitate, însă, abia pe 23 martie curent, Ministerul Economiei a aprobat normele tehnice, care prevăd aplicarea mixturilor asfaltice după standarde europene. Și dacă s-a trecut de acest obstacol, o altă problemă ar fi că, până în prezent, în țară, nu ar exista un laborator care să emită certificate de conformitate prestatorilor de servicii.

Șoferii spun că autoritățile moldovene sunt restante la capitolul drumuri. În Germania, spre exemplu, grosimea asfaltului din beton are 70 de centimetri, spune acest domn, pe când în Moldova, nu există cel puțin un laborator, care ar oferi certificate de conformitate pentru aplicarea asfaltului.

Potrivit specialiștilor din domeniu, până se va identifica o soluție privind aplicarea asfaltului conform standardelor europene, pe drumurile din țară, drumarii vor interveni doar acolo, unde gropile sunt mari și prezintă pericol pentru circulație. În capitală, prioritare se va acorda arterelor principale și drumurilor spre suburbii.

Primarului capitalei, Ion Ceban, crede că reprezentanții Ministerului Economiei şi Infrastructurii s-ar face vinovați de faptul că, în țară, nu există la moment asfalt, conform standardelor europene. Am încercat să obținem un comentariu de la instituția vizată, însă secretara ne-a spus că vor reveni ei cu un apel, ceea ce nu s-a mai întâmplat.

Chiar și așa, edilul continuă să dea asigurări că va discuta cu primministrul interimar, Aureliu Ciocoi, pentru a identifica o soluție pentru plombarea gropilor și pentru a finaliza lucrările începute, dar nefinisate până acum. Precizăm că, responsabilii din cadrul Ministerului Economiei au avut la dispoziție mai bine de patru ani, pentru a face posibilă trecerea cu succes de la standarde vechi la cele europene, privind mixturile asfaltice și aplicarea acestora.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!