/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

ANSA se pregăteşte să cheltuiască peste 20 de milioane de lei pentru vaccinarea vulpilor contra rabiei

missing
06 aprilie 2021, ora 11:17

Autoritatea Naţională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) se pregăteşte să cheltuiască şi în acest an peste 20 de milioane de lei pentru vaccinarea vulpilor contra rabiei. O sumă similară a fost atribuită în același scop şi în anul 2020, în urma unui concurs de achiziții publice cu un singur participant. Campania de vaccinare a vulpilor a fost în cele din urmă compromisă, iar agentul economic s-a ales cu un dosar penal la CNA pentru coruprere activă. Banii alocaţi vaccinării vulpilor în anii 2020 şi 2021 ar fi fost suficienţi pentru procurarea a peste 200 de mii de doze de vaccin anti-Covid, se arată într-o investigație publicată pe Moldova Curată. 

1 338 050 de vaccine pentru vulpi la 15 lei bucata

La 15 ianuarie 2021, ANSA a publicat un anunţ privind desfăşurarea concursului pentru achiziţionarea servciilor de vaccinare antirabică a vulpilor prin distribuirea momelilor.  Valoarea estimată a contractului care urmează să fie adjudecat este de 20 875 872 lei, fără TVA. Serviciul care urmează să fie achiziţionat presupune distribuirea a 1 338 050 de momeli cu vaccinuri pe o suprafață de 24,67 km2, în medie câte 15,6 lei pentru o unitate. Pe cale aeriană urmează a fi distribuite 1 233 650 de momeli, iar manual – 104 400.

În Caietul de sarcini al achiziției se precizează că obiectivul urmărit este implementarea Planului măsurilor de supraveghere, control şi eradicare a rabiei la vulpi în Republica Moldova pentru anii 2019–2023 și a Acordului între Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor a Republicii Moldova și Autoritatea Naționala Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor a României.

Vaccinarea antirabică la vulpi pentru perioada de derulare a contractului se va realiza în două campanii:

1.„Campania I” (lunile aprilie, mai sau iunie 2021) va fi finalizată în maxim 15 zile calendaristice, în condiții meteorologice favorabile distribuției aeriene, cu posibilitatea prelungirii cu maxim 15 zile calendaristice, numai cu acordul în scris din partea ANSA, cu respectarea recomandărilor din prospectul producătorului, referitoare la limita maximă și minimă a temperaturii exterioare la care se pot distribui momelile vaccinale.

2.„Campania II” (lunile septembrie, octombrie sau noiembrie 2021) va fi finalizată în maxim 15 zile calendaristice, în condiții meteorologice favorabile distribuției aeriene, cu posibilitatea prelungirii cu maxim 15 zile calendaristice, numai cu acordul în scris din partea ANSA, cu respectarea recomandărilor din prospectul producătorului, referitoare la limita maximă și minimă a temperaturii exterioare la care se pot distribui momelile cu vaccin.

Al doilea an, pe aceeaşi greblă

Experta Olga Diaconu de la Asociaţia pentru Guvernare Eficientă şi Responsabilă (AGER) susţine că licitaţia anunţată de ANSA pare să fie trasă la indigo cu licitaţia din anul trecut, abaterile admise fiind similare achiziției din 2020, care a fost compromisă, şi există riscul ca situaţia să se repete şi în anul curent.

„Atât achiziția de bunuri – momeli vaccinale, cât și serviciile aeriene au fost incluse într-un singur lot. În același lot au fost incluse și momelile care urmează a fi distribuite manual. Din cerințele din anunțul de participare reiese că niciun operator economic capabil să livreze momelile vaccinale nu ar avea posibilitatea de a participa la concursul de achiziții dacă nu dispune și de 4 aparate de zbor. În același timp, nicio companie capabilă să presteze servicii aeriene nu are șanse dacă nu dispune în paralel și de certificate de autorizare a preparatelor farmaceutice veterinare conform cerințelor autorității contractante”, consideră Olga Diaconu.

Continuarea investigației citiți pe Moldova Curată.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram