Executarea bugetului public național s-a încheiat cu un deficit în sumă de 563,4 milioane lei. Despre aceasta au anunțat reprezentanții Ministerului Finanțelor într-un comunicat de presă. 

În primele 3 luni ale anului 2021 la bugetul public național au fost acumulate venituri în sumă de 16,7 miliarde lei, fiind în creștere cu 1,7 miliarde lei față de perioada similară a anului trecut. Cheltuielile au constituit 17,3 miliarde lei, care comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020 sunt mai mari cu 1,8 miliarde lei.

Soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetelor componente ale bugetului public național au constituit 8,3 miliarde lei.

Totodată, veniturile bugetului de stat în primele 3 luni a anului 2021 au constituit 10,5 miliarde lei. Comparativ cu perioada similară a anului trecut acestea s-au majorat cu 1,2 miliarde lei.

Veniturile administrate de către Serviciul Fiscal de Stat au constituit cinci miliarde lei, cu 685,1 milioane lei mai mult față de perioada respectivă a anului 2020, iar veniturile administrare de către Serviciul Vamal au constituit 5,8 miliarde lei, fiind în creștere cu 413,5 milioane lei comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut.

Cheltuielile bugetului de stat au fost executate în sumă de 11,7 miliarde lei, mai mult cu 1,5 miliarde lei comparativ cu perioada similară a anului trecut. Executarea bugetului de stat s-a încheiat cu un deficit în sumă de 1,2 miliarde lei. Soldurile mijloacelor bănești în conturile bugetului de stat  au constituit 5,3 miliarde lei.

Ministerul Finanțelor a asigurat onorarea tuturor angajamentelor de plată pentru lunile ianuarie-martie a anului curent, toate plățile fiind finanțate integral.

Conform Legii finanțelor publice și responsabilității bugetar-fiscale nr.181/2014, prioritar sunt onorarea obligațiunilor de deservire a datoriei de stat externă și internă, precum și  achitarea salariilor, pensiilor și prestațiilor sociale. De asemenea, reiterăm faptul că, nu există riscuri de neexecutare a cheltuielilor prioritare aprobate în buget, dat fiind faptul că bugetul dispune de resurse financiare suficiente și asigură în permanență un management prudent al lichidităților.

Gestionarea eficientă a finanțelor publice reprezintă prioritate maximă pentru Ministerul Finanțelor, contribuind astfel la obiectivul primordial de depășire a crizei pandemice și respectiv de relansare a economiei naționale.

Indicatorii principali privind executarea Bugetului Public Național
și a componentelor acestuia (mil. lei)


* cu excluderea transferurilor în cadrul bugetului public național în sumă de  7319,9 mil. lei și dobânzilor la împrumuturile în interiorul sistemului bugetar în sumă de 0,4 mil. lei.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!