Deși Republica Moldova a fost condamnată la CEDO în cazul expulzării profesorilor turci, liderul PSRM, Igor Dodon, spune că atunci s-a procedat civilizat, fiind respectate anumite proceduri. Declarația a fost făcută ieri, 6 aprilie, în cadrul unei intervenții live, în timp ce a comentat răpirea judecătorul ucrainean Nicolae Ceaus. 

„Pe timpul lui Plahotniuc, atunci când au fot deportați profesorii turci, s-a făcut civilizat. Au fost îmbarcați într-un charter, li s-a turnat ceai și i-au trimis acasă. Au fost respectate anumite proceduri, după a fost comisie parlamentară. Au spus că nu a fost ilegal, dar au fost respectate anumite proceduri. Dar acum ce se întâmplă, în timpul zilei, i-au pus un sac în cap, l-au băgat în portbagaj”, a declarat Igor Dodon.

După expulzarea profesorilor turci, a fost pornit un dosar penal. Mai apoi, fostul șef al SIS, Vasile Botnari s-a ales doar cu o amendă de 88 de mii de lei în dosarul expulzării profesorilor turci.

Totodată, în acest caz, Moldova a fost obligată de către CEDO să plătească câte 25 de mii de euro familiilor profesorilor turci extrădați din Republica Moldova. Suma totală pentru despăgubirea prejudiciului moral fiind de 175.000 euro. În faţa Curţii reclamanţii s-au plâns de violarea Articolului 5 § 1 din Convenţie, vizând detenţia ilegală şi Articolul 8 din Convenţie, vizând încălcarea drepturilor la respectul vieţii private şi de familie.

La 6 septembrie 2018, șapte cetățeni turci, profesori ai liceului „Orizont”, au fost expulzați din R. Moldova de către Serviciul de Informații și Securitate care a anunțat că aceștia ar fi bănuiți de legături cu structuri teroriste. Societatea civilă și mai mulți politicieni au calificat acțiunea drept ilegală. Ulterior, fostul președinte al Parlamentului, Andrian Candu, în urma unor audieri, a declarat că expulzarea a avut loc în legătură cu niște dosare intentate în anii 90.

Pe data de 2 aprilie curent, în centrul Chișinăului a fost răpit magistratul din Ucraina, Nicolae Ceaus, cel care în anul 2016 a fugit de justiția de la Kiev după ce a fost prins cu mită de 150 de mii de dolari în borcane și s-a ascuns în Republica Moldova. În acest caz a fost pornit dosar penal, fiind reținută o persoană. Totodată, polițiștii au anunțat că au găsit trei mașini care ar fost implicate în timpul răpirii judecătorului.

Ulterior, pe un canal de Telegram au apărut imagini cu judecătorul din care se poate observa că acesta ar fi fost bătut.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!