Întrucât școala a trecut din nou, de ceva timp, în format online, în instituțiile din Capitală s-a decis ca elevii care beneficiau de alimentație gratuită, să o facă și în continuare. Astfel, în anumite zile, părinții acestora sunt invitați în școli să ridice pachetele care, potrivit autorităților, conțin produse alimentare selectate conform vârstei și necesităților copilului. Mai exact, în pachete am găsit plăcinte, cașcaval, suc, fructe, iaurt și… mult zahăr, iar toate acestea ar trebui să-i ajungă unui elev pentru o săptămână.

Repartizarea produselor alimentare are loc săptămânal și la acest liceu din sectorul Râșcani al Capitalei. De dimineață, părinții veneau unul după altul, pentru a ridica pachetele.

Conținutul pachetelor variază în funcție de vârsta copilului. În cazul elevilor din clasele gimnaziale, meniul pentru o săptămână costă 95 de lei. Deși conțin doar câteva produse de primă necesitate, părinții spun că pachetele, oricum, le sunt de mare ajutor.

Meniul este, însă, ceva mai bogat pentru elevii din clasele primare, întrucât include atât dejunul, cât și prânzul. Acesta mai conține, pe lângă celelalte produse, unt, paste făinoase și orez și costă 196 de lei.

Părinții spun că alimentele le ajung pentru cel mult câteva zile, chiar dacă pachetele sunt concepute să acopere necesitățile copiilor pe întreaga săptămână.

Semne de întrebare le-a treizit părinților și conținutul pachetelor. Aceștia s-au revoltat că printre produse au găsit tocmai un kilogram de zahăr și ne-au spus că ar fi mai bine ca, în locul acestuia să fie introdus în meniu ceva mai sănătos. Responsabilii au, însă, o explicație.

O altă problemă este și faptul că puțini părinți reușesc fizic să vină după pachete.

Așa că deseori, copiii vin singuri la școală ca să-și ia de mâncare.

Toate alimentele distribuite se regăsesc într-o listă aprobată de Centrul de Sănătate Publică, iar acțiunea are drept scop să acopere necesarul zilnic de calorii al unui copil. De pachete beneficiază 8870 de elevi din Chișinău, care fac parte din familii social-vulnerabile sau cei care au fost infectați cu tuberculoză.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!