Curtea Supremă de Justiție a respins cererea Corinei Stratan, avocata fostului deputat român Mihai Cristian Rizea, învinuit că ar fi dobândit ilegal cetățenia Republicii Moldova, privind strămutarea cauzei penale la o altă instanță de judecată. Stratan a menționat în solicitare că nu este de acord cu faptul că demersul privind prelungirea arestului pe numele lui Cristian Rizea este examinată de magistratul Judecătoriei Ciocana, Ghenadie Pavliuc. Decizia a fost luată în data de 7 aprilie, de către Colegiul Penal al Curții Supreme de Justiție, în componența magistraților Iurie Diaconu, Liliana Catan și Victor Boico. 

Cererea a fost respinsă ca fiind neîntemeiată.

„Curtea Supremă de Justiţie strămută judecarea unei cauze penale de la instanţa competentă la o altă instanţă egală în grad numai în cazul în care prin aceasta se poate obține soluționarea ei obiectivă, rapidă, completă şi se asigură desfășurarea normală a procesului”,  se menționează în decizia CSJ.

„La materialele cauzei este anexată încheierea Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana din 12.03.2021, prin care judecătorul Pavliuc Ghenadie deja a examinat și a admis integral demersul procurorului cu privire la prelungirea măsurii preventive – arestul preventiv, în privința lui Mihai (Rizea) Cristian, pe termen de 30 de zile, demers care stă la baza prezentei cererii de strămutare. În situația în care Mihai (Rizea) Cristian ar fi depistat circumstanțe prevăzute la art. 33 Cod de procedură penală, care ar fi exclus, în opinia sa, participarea judecătorului la examinarea demersului procurorului, el urma să declare recuzare judecătorului. Faptul că anterior judecătorul Pavliuc Ghenadie a examinat asemenea demersuri în privința lui Mihai (Rizea) Cristian nu excludea dreptul lui de a exercita funcția sa în examinarea demersului dat, dacă nu este prezentat motiv legitim ce ar indica contrariul. În asemenea împrejurări, Colegiul penal conchide, că motivele invocate în cerere nu pot servi drept temei de strămutare a cauzei, nu sunt invocate argumente concrete şi obiective ce ar confirma necesitatea strămutării cauzei în altă instanță egală în grad”, se mai arată în decizia Curții Supreme de Justiție.

Decizia integrală:

Fostul deputat român Cristian Rizea a fost reținut la Chișinău în data de 4 noiembrie. Rizea se afla în căutare internațională pe canalele Interpol cu scop de arest și extrădare din 19.03.2019, în vederea executării pedepsei privative de libertate în România pe un termen de 4 ani și 8 luni pentru infracțiunea de trafic de influență, spălare de bani și influențarea declarațiilor.

Președintele de atunci al țării, Igor Dodon i-a retras cetățenia R. Moldova pe care ar fi obținut-o cu abateri. Potrivit autorităților, Cristian Rizea nu poate fi extrădat până la finalizarea investigațiilor statutul de azilant.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!