Președintele raionului Orhei solicită reluarea procesului educațional cu prezența fizică a elevilor. Dinu Țurcanu a făcut un demers în acest sens către premierul interimar al țării, Aureliu Ciocoi, care este și președintele Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale. 

În textul demersului, Țurcanu a  menționat necesitatea revizuirii indicatorilor per instituții de învățământ și nu per localitate, pentru a permite instituțiilor de a-și continua procesul educațional cu frecventarea fizică a elevilor. Potrivit președintelui raionului, de la începutul lunii martie, în școli nu a fost înregistrat niciun caz de COVID – 19. Oficialul susține că „unor localități din raionul Orhei cu un număr mic de populație, la înregistrarea a 1-2 cazuri de infecții de Covid -19, li se atribuie cod roșu de alertă, ceea ce se reflectă asupra activității instituției de învățământ, potrivit ultimei Decizii a Comisiei Naționale pentru Situații Excepționale”.  Dinu Țurcanu mai spune că indicatorul îmbolnăvirilor de COVID – 19 nu reflectă situația reală din localitățile raionului, în condițiile în care mulți dintre bolnavi cu viză de reședință în localitățile din raionul Orhei, activează la Chișinău și orașul Orhei.

Mai mult, președintele raionului Orhei se arată îngrijorat de faptul că în perioada învățării de la distanță, mulți dintre elevi se află fără supravegherea unui adult, astfel viața și suguranța fiindu-le pusă în pericol.

„Conform chestionarelor completate de către elevi din clasele primare, o mare parte se conectează la orele online de pe telefonul mobil al părinților. Elevii la această vârstă au nevoie de suportul unui adult pentru a accesa platformele educaționale. Învățarea online nu poate fi realizată în cazul dotării insuficiente și nivelului redus al competențelor digitale ale copiilor”,P menționează Dinu Țurcanu, potrivit căruia există și cazuri în care în familiile numeroase, unde există un singur dispozitiv electronic, în mod prioritar au acces la acesta elevii mai mari, ceilalți fiind lipsiți de dreptul la învățătură”.

Potrivit datelor de la Ministerul Sănătății, în prezent, în aproape 33 % dintre școlile din R. Moldova, adică 407 instituții de învățămân, lecțiile se desfășoară exclusiv online.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!