/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/FOTO/ „Nimeni nu se bagă peste el”. Cine este bărbatul care a deblocat Canalul Suez cu excavatorul

missing
08 aprilie 2021, ora 09:02

Bărbatul de la manetele excavatorului cu ajutorul căruia a fost repusă pe linia de plutire nava-gigant care a blocat Canalul Suez nu a fost atât de încântat de glumele care s-au făcut pe seama lui. Totuși, Abdullah Abdel-Gawad a spus într-un interviu pentru Business Insider că atenția întregii lumii asupra lui în cele șase zile cât a durat criza din canal l-a ajutat să muncească mai concentrat la eliberarea navei Ever Given.

Știrea blocării Canalului Suez de către o navă-container de dimensiuni faraonice (400 de metri lungime, comparat cu lățimea de 200 de metri a canalului) a făcut în câteva ore înconjurul lumii, pe 23 martie.

Una dintre cele mai sugestive imagini pentru proporția navei și a dezastrului a fost o fotografie în care apărea prora navei înfiptă în mal și un excavator săpând pământul pentru a elibera carena, excavator ce pare minuscul în comparație cu dimensiunile colosale ale vasului Ever Given.

excavator suezExcavatorul lui Abdullah Abdel-Gawad muncind la eliberarea navei Ever Given. Foto: suezcanal.gov.eg

Fotografia a fost izvorul unui fluviu de meme și glume, iar Abdullah Abdel-Gawad, bărbatul de 28 de ani care manevra excavatorul, a fost ultimul care a aflat de ele. Timp de șase zile, el a lucrat continuu la eliberarea navei. Nici nu a văzut când a fost făcută fotografia.

„Nu eram atent la lucrurile astea”, a povestit el pentru Business Insider. Apoi a început să vadă valurile de meme pe rețelele sociale. Una dintre ele, pe care a reținut-o, avea scris în dreptul navei „Celulita mea”, iar pe excavatorul lui „O ceașcă de ceai verde”.

Însă lui nu-i venea să râdă. Avea impresia că lumea râde de munca lui: „Oamenii au spus: Autoritatea Canalului Suez a luat măsuri și a trimis echipament de mărimea unui bob de orez”.

„Asta m-a supărat. Dar m-a și motivat, pentru că voiam ca lumea să spună: A reușit”. Era atât de conștient de atenția întregii lumi asupra muncii lui, încât nu a vrut să știe nimeni cine este bărbatul din excavator până când nava nu a fost eliberată.

„Nimeni nu se bagă peste el”

Din estimările lui, nava Ever Given s-a ridicat cu 6 metri față de nivelul de plutire când s-a înfipt în mal, iar sarcina lui era să îndepărteze pietrele și pământul care blocau carena vasului.

Abdullah a povestit că i-a fost foarte frică să nu dezechilibreze nava cu săpăturile lui și să se răstoarne peste el, în loc să o repună pe linia de plutire. „Dacă te uiți la dimensiunea navei și la dimensiunea excavatorului, este absolut înspăimântător”, a spus el.

Alți doi excavatoriști care au sosit după două zile să ajute s-au temut prea tare să lucreze direct sub navă, a mai povestit Abdullah. Ei au stat mai departe și doar au cărat pământul excavat de el. Cumva, eliberarea navei a devenit sarcina lui.

„M-au găsit lucrând acolo și a fost ceva de genul Ok, tipul ăsta muncește sub navă. Nimeni nu se bagă peste el”. Așa că Abdullah a tras și mai tare ca să termine treaba. El spune că dormea cam trei ore pe noapte.

„M-am gândit că pot să răspund doar prin fapte, așa am făcut toată viața. Nu răspund cu cuvinte, ci cu acțiune”.

Nava Ever Given a fost repusă pe linia de plutire după șase zile, punând capăt unei crize economice care se prefigura, având în vedere volumul de mărfuri care tranzitează Canalul Suez.

Sursă foto: Agerpres

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram