În regiunea din centrul Franței, Chablis, Burgundia, unde sunt produse cele mai scumpe vinuri din lume se înregistrează temperaturi de un contrast considerabil. După ce săptămâna trecută s-au atestat temperaturi care au ajuns până la +28 de grade Celsius, în ultimele nopți, mercurul termometrelor a coborât până la -7 grade Celsius.

În aceste condiții, după ce viile au înmugurit, temperaturile joase riscă să compromită recolta din acest an. Asta înseamnă pierderi colosale pentru producătorii de vinuri din regiune. În noaptea dintre șase și șapte aprilie, regiunea a fost lovită de îngheț și sate întregi au fost mobilizate pentru a putea salva recolta. Viticultorii au pus la dispoziție 2 metode.

Sursă foto: https://extranet.bivb.com/technique-et-qualite/publications-techniques/plaquettes-techniques/gallery_files/site/2992/3312/46552.pdf

 

Prima metodă constă în aprinderea butoaielor speciale cu combustibil pentru ca temperatura solului să nu scadă mai mult de -2 grade Celsius. Un butoi costă nouă euro, iar specialiștii încă pun la dubii eficiența acestei metode. În schimb, aceasta oferă efecte vizuale senzaționale.

O altă metodă este cea de irigare a viilor. Este la fel de spectaculoasă, neobișnuită, iar unii specialiști spun că e cea mai eficientă. Astfel, apa acoperă integral via, îngheață și astfel, protejează mugurele. Gheața formată acționează ca un izolant perfect și protejează în momentul în care temperaturile scad accentuat.

Potrivit unor estimări, aceste metode ar putea salva recolta în proporție de 75%.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!