/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro, avertizare de rang înalt și sprijin G7. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea”

/FOTO. VIDEO/ Fenomenul „înghețul de primăvară” a afectat viile din Franța. Cum este salvată recolta

missing
08 aprilie 2021, ora 14:50

În regiunea din centrul Franței, Chablis, Burgundia, unde sunt produse cele mai scumpe vinuri din lume se înregistrează temperaturi de un contrast considerabil. După ce săptămâna trecută s-au atestat temperaturi care au ajuns până la +28 de grade Celsius, în ultimele nopți, mercurul termometrelor a coborât până la -7 grade Celsius.

În aceste condiții, după ce viile au înmugurit, temperaturile joase riscă să compromită recolta din acest an. Asta înseamnă pierderi colosale pentru producătorii de vinuri din regiune. În noaptea dintre șase și șapte aprilie, regiunea a fost lovită de îngheț și sate întregi au fost mobilizate pentru a putea salva recolta. Viticultorii au pus la dispoziție 2 metode.

Sursă foto: https://extranet.bivb.com/technique-et-qualite/publications-techniques/plaquettes-techniques/gallery_files/site/2992/3312/46552.pdf

 

Prima metodă constă în aprinderea butoaielor speciale cu combustibil pentru ca temperatura solului să nu scadă mai mult de -2 grade Celsius. Un butoi costă nouă euro, iar specialiștii încă pun la dubii eficiența acestei metode. În schimb, aceasta oferă efecte vizuale senzaționale.

O altă metodă este cea de irigare a viilor. Este la fel de spectaculoasă, neobișnuită, iar unii specialiști spun că e cea mai eficientă. Astfel, apa acoperă integral via, îngheață și astfel, protejează mugurele. Gheața formată acționează ca un izolant perfect și protejează în momentul în care temperaturile scad accentuat.

Potrivit unor estimări, aceste metode ar putea salva recolta în proporție de 75%.

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram