Franța ar putea să legalizeze eutanasia. Un proiect de lege în acest sens urmează să fie examinat de Parlamentul francez. Dacă eutanasia va fi decriminalizată, Franța va deveni cea de-a cincea țară din Uniunea Europeană în care pacienților grav bolnavi li se va acorda dreptul la eutanasie.

Discuțiile vor dura câteva zile, deoarece părerile deputaților francezi sunt contradictorii  referitor la acest subiect.

Proiectul legislativ a fost propus de către deputatul Olivier Falorni, membru al Libertes et Territoires. Proiectul dat este atât de important încât nu poate fi aprobat doar prin votarea acestuia, sunt necesare dezbateri naționale, spun membrii partidului Les Republicains.

Actuala lege franceză, permite administrarea analgezicelor și sedativelor  pacienților cu boli incurabile. Acești pacienți sunt aduși într-un somn medicamentos profund, astfel încât să nu simtă durerea, dar nici rudele, nici pacientul nu pot decide să-i pună capăt zilelor.

Președintele Franței Emmanuel Macron încă nu și-a exprimat părerea legat de acest proiect, dar încă în anul 2017 Macron a declarat public : „Eu singur vreau să-mi aleg sfârșitul vieții”, anunță BBC.
Eutanasia este legalizată pe deplin în Olanda, Belgia, Luxemburg și Spania. În alte țări din Europa există alternative la acest subiect.
În Portugalia în cazuri excepționale și mai ales grave, eutanasia poate fi utilizată.
În Italia conform legii se permite,  să  fie deconectată  persoana bolnavă de la dispozitivele de susținere a vieții, adică să efectueze așa-numita eutanasie pasivă.
Suedia a permis „eutanasia pasivă” în 2010.
Republica Irlanda recunoaște și „dreptul de a muri”.
Marea Britanie permite medicilor să oprească sprijinul pentru viața artificială pentru pacienții cu boli incurabile.
În Austria și Germania „eutanasia pasivă” este posibilă la cererea pacientului.
În Danemarca, din 1992,  pacientul poate depune un refuz în formă scrisă, de a se deconecta de la dispozitivele care susțin artificial viața.
În Norvegia eutanasia pasivă poate fi efectuată la discreția rudelor dacă pacientul este inconștient.
În Ungaria persoanele cu boli incurabile pot refuza tratamentul.
În Lituania și Letonia încetarea tratamentului pentru bolnavii aflați la ultimele stadii ale bolii incurabile este considerată legală.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!