/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Persoane necunoscute au perturbat și lecțiile online ale elevilor de la o școală primară din Chișinău

08 aprilie 2021, ora 21:18

Caz ieșit din comun la un liceu din Capitală. Persoane necunoscute și-au expus organele genitale la cameră, chiar în timpul lecțiilor online. De fapt, acest lucru s-a întâmplat de mai multe ori, ne-a mărturisit directorul instituției. Și, de parcă nu ar fi fost de ajuns, anonimii, care par a fi bărbați adulți, au și înjurat profesorii, sub privirile copiilor din clasele a șasea – a șaptea. Administrația liceului a solicitat poliției să pornească o anchetă, întrucât astfel de cazuri ar fi avut loc și în alte școli din Chișinău. Oamenii legii susțin că, până acum, au înregistrat două astfel de cazuri, iar dacă vor fi prinse, făptații riscă până la 7 ani de închisoare, conform codului penal.

Copiii au devenit martorii mai multor scene de acest fel, ne-a povestit directorul Liceului „Mihail Sadoveanu” din Capitală, care spune că persoane necunoscute s-au infiltrat la lecțiile de fizică, geografie și sport, în format online, prin intermediul unei platforme Google.

Indivizii, care par a fi bărbați adulți, s-au înregistrat pe platformă sub numele unor elevi. Ulterior, administrația școlii a contactat părinții copiilor, numele cărora a fost utilizat, dar și-au dat seama că nici elevii, și nici familiile lor habar nu aveau de aceste incidente.

Peste câteva zile, anonimii au perturbat din nou lecțiile organizate online prin injurii, expresii indecente și chiar expunerea organelor genitale în fața camerelor de luat vederi. Atunci, o profesoară ar fi fost afectată puternic emoțional și ar fi refuzat să mai vină la serviciu.

Așa că directorul liceului a înaintat un demers Inspectoratului Național de Investigații, prin care a solicitat inițierea unei anchete.

Un caz asemănător a avut loc și într-o școală primară din Capitală, chiar astăzi.

Acest video a fost filmat și plasat pe internet de persoane necunoscute. Din imagini se vede cum profesoara a încercat să înțeleagă cine este cel care le perturbează lecția, dar nu îi reușește.

Tatăl unui copil din această clasă susține că este revoltat de cele întâmplate. Acesta a încercat să se adreseze la Ministerul Educației, Poliție și Direcției Educației, însă și până acum videourile sunt disponibile, pe internet.

Anterior, cazurile similare au fost raportate și în România. Un trol sau un grup de troli, care activează pe internet sub denumirea de „Clanul Leilor”, pătrundeau pe aplicațiile pe care se desfășoară orele online ale elevilor și postau mesaje obscene. Poliția a deschis o anchetă, atunci, iar la scurt timp, gruparea și-a sters videoclipurile din internet. Un studiu publicat de organizația La Strada arată că fiecare al 5-lea copil din Republica Moldova nu cunoaște nimic despre siguranța online, iar aproape 15 la sută dintre copii au primit mesaje cu caracter sexual și propuneri indecente în mediul online de la persoane necunoscute. Totodată, numărul de adresări din partea copiilor ce vizează relațiile online a crescut cu 250% în primul semestru al anului 2020, adică atunci când școlile au trecut în format online. Și numărul de cazuri de abuz sexual online, raportate de copii, a fost de trei ori mai mare comparativ cu datele din 2019. Conform datelor Ministerului Educației, în prezent 407 școli din întreaga țară activează exclusiv online, ceea ce constituie 33 la sută din numărul total al gimnaziilor și liceelor din Republica Moldova.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram