/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/DOC/ Notă Promo-LEX și CPR Moldova: „Interzicerea întrunirilor publice este abuzivă. Decizia CSE trebuie revizuită”

missing
09 aprilie 2021, ora 15:24

Interzicerea prin dispoziția Comisiei pentru Situații Excepționale a tuturor întrunirilor publice este nejustificată, disproporționată și abuzivă. Concluzia se arată într-o notă a Centrului de Politici și Reforme și Promo-LEX, care spun că trebuie să fie revizuită. 

Mai mult, în notă se solicită anularea prevederii din decizia Comisiei pentru Situații Excepționale din 1 aprilie curent.

„Recomandăm ca toate deciziile ulterioare referitoare la restricționarea dreptului la libertatea întrunirii în timpul pandemiei de COVID-19 să fie luate pe baza unei analize atente și argumentate a circumstanțelor de fapt și a impactului pe care l-ar putea genera”, se mai precizează în nota Promo LEX și Centrului de Politici și Reforme.

„În loc să interzică în totalitate întrunirile, autoritățile ar trebui să continue să reglementeze aspectele cu risc sporit ale acestora. Astfel, întrunirile în aer liber, într-un loc spațios, cu păstrarea distanței dintre participanți și de o durată scurtă ar corespunde standardelor de sănătate publică recunoscute de experții din domeniu. Interzicerea inclusiv a manifestațiilor care întrunesc aceste condiții este disproporționată scopului legitim urmărit. Reieșind din aceleași considerente privind riscurile de infectare cu SARS-CoV-2, autoritățile ar trebui să restricționeze mai ales activități le publice care au loc în încăperi, fără respectarea distanței fizice, care atrag mulți participanți sau sunt îndelungate”, menționează reprezentanții organizațiilor.

Potrivit notei, interdicția are impact disproporționat asupra libertăților civile și politice. 

Amintim că CSE a interzis desfășurarea adunărilor, întrunirilor, manifestațiilor publice, mitingurilor și a altor acțiuni de masă.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram