/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

/VIDEO/ PAS a contestat la Curtea Constituțională instituirea stării de urgență

missing
09 aprilie 2021, ora 15:57

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Sergiu Litvinenco, a depus o sesizare la Curtea Constituțională privind constituționalitatea declarării stării de urgență. 

„Am sesizat Curtea Constituțională în ceea ce privește declararea stării de urgență. Dincolo de faptul că această așa numită stare de urgență este un fake clasic – lucru recunoscut și de cei care au coordonat luarea acestei decizii –, la adoptarea atât a hotărârii Parlamentului, cât și a Guvernului, au fost încălcate mai multe norme constituționale și legale. În primul rând, la declararea stării de urgență s-a încălcat procedura prescrisă de legea specială”, a declarat deputatul PAS, Sergiu Litvinenco.

Acesta susține că a fost încălcată procedura de declarare a stării de urgență, iar aceasta nu putea fi instituită de Parlament, ci exclusiv de Guvern sau Președinție.

„Pe de o parte, Guvernul nu avea dreptul să propună starea de urgență având în vedere că este unul în exercițiu. Pe de altă parte, Parlamentul nu putea adopta o astfel de hotărâre, întrucât o propunere de declarare a stării de urgență nu putea veni de la deputați, ci exclusiv de la Guvern sau Președintele țării. Ceea ce a făcut majoritatea PSRM-Șor – Guvernul nu a adoptat „o inițiativă legislativă”, ci doar a făcut „o propunere”, pe când proiectul de hotărâre este înaintat de deputați – este un simplu artificiu juridic care nicidecum nu schimbă esența. Prin propunerea de a institui stare de urgență se are în vedere anume adoptarea proiectului de hotărâre a Parlamentului privind declararea stării de urgență incluzând măsurile obligatorii potrivit legii, și nicidecum altceva”, a explicat Litvinenco.

Parlamentarul menționează că în hotărârea adoptată nu există nicio claritate cu privire la măsurile care urmează a fi întreprinse în perioada stării de urgență.

„În al doilea rând, la declararea stării de urgență a fost încălcat principiul calității legii care derivă din art.23 al Legii Supreme. În actul adoptat de majoritatea PSRM-Șor nu există nicio claritate cu privire la măsurile care urmează a fi adoptate în timpul stării de urgență. Argumentul precum că „Comisia pentru situații excepționale” le va decide pe parcurs este unul declarativ și neconform prevederilor legale. Cert este un lucru. Lumea s-a săturat de acest Parlament și de majoritatea tot mai „naturalăˮ dintre Dodon și Şor. Și de tot felul de artificii ca să se mențină la putere cu orice preț. Dar timpul lui a expirat. Avea dreptate Dodon când zicea că „этот Парламент не жилец”…”, a declarat în încheiere Sergiu Litvinenco.

Miercuri, 7 aprilie, și deputatul neafiliat Octavian Țîcu a declarat că va contesta la Înalta Curte instituirea stării de urgență. Țîcu a menționat că „va cere să fie declarată neconstituțională hotărârea Guvernului și cea a Parlamentului privind instituirea stării de urgență”.

Amintim că, în cadrul ședinței Legislativului din 31 martie, deputații au votat pentru instituirea stării de urgență pentru o perioadă de 60 de zile. Propunerea a venit de la Guvernul interimar și a fost susținută de 54 de parlamentari.

Nu a fost însă clar ce reguli vor trebui respectate în această perioadă de timp. Asta deși deputații care s-au opus instituirii stării de urgență au cerut premierului în exercițiu, Aureliu Ciocoi, să facă lumină în acest sens.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram