Sesizarea președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a va fi examinată pe 15 aprilie curent. Ședința Curții Constituționale va începe la ora 10:00. Astfel, săptămâna viitoare Înalta Curte va decide dacă Legislativul va fi dizolvat sau nu.

Șefa statului a declarat că, la momentul actual, sunt întrunite toate circumstanțele pentru dizolvarea Legislativului. În aceste condiții, Maia Sandu a anunțat că la 29 martie, a sesizat Curtea Constituțională privind subiectul dizolvării Parlamentului.

„Am decis să sesizez astăzi Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor constituționale de dizolvare a Parlamentului. Este competența CC de a constata aceste circumstanțe. Dacă CC va spune că există circumstanțe, voi dizolva Parlamentul și vom merge la judecata oamenilor. Sesizarea către Curtea Constituțională este depusă în aceste momente”, a menționat președinta Republicii Moldova.

Totodată, la 30 martie, liderul fracțiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiță s-a adresat cu o sesizare la Curtea Constituțională, în care magistrații sunt informați despre existența unei majorități parlamentare formalizate, care a propus un candidat la funcția de prim-ministru.

Și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a adresat la 9 aprilie, Înaltei Curți un demers prin care solicită interpelarea avizului Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei în privința Sesizării cu privire la constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a.  Greceanîi menționează că „își exprimă reticența față de procedura de dizolvare a Parlamentului”.

Precizăm că la 29 martie s-au finalizat consultările cu fracțiunile și grupurile parlamentare. Discuțiile au demarat vineri, 26 martie, după ce a eșuat tentativa de votare a Guvernului Grosu.

Igor Grosu, alături de echipa sa, a mers în Parlament joi, 25 martie, însă fracțiunea PSRM și cei de la „Pentru Moldova” au părăsit ședința Legislativului, fiind atestată lipsa de cvorum. Anterior, deputații nu și-au dat votul nici pentru candidata Natalia Gavrilița, care la fel a fost desemnată de Maia Sandu.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!