/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Atac cu drone, reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski

Săptămâna viitoare Curtea Constituțională va decide dacă Parlamentul poate fi dizolvat. Când va avea loc ședința

missing
11 aprilie 2021, ora 12:12

Sesizarea președintei Republicii Moldova, Maia Sandu, privind constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului Republicii Moldova de legislatura a X-a va fi examinată pe 15 aprilie curent. Ședința Curții Constituționale va începe la ora 10:00. Astfel, săptămâna viitoare Înalta Curte va decide dacă Legislativul va fi dizolvat sau nu.

Șefa statului a declarat că, la momentul actual, sunt întrunite toate circumstanțele pentru dizolvarea Legislativului. În aceste condiții, Maia Sandu a anunțat că la 29 martie, a sesizat Curtea Constituțională privind subiectul dizolvării Parlamentului.

„Am decis să sesizez astăzi Curtea Constituțională pentru constatarea circumstanțelor constituționale de dizolvare a Parlamentului. Este competența CC de a constata aceste circumstanțe. Dacă CC va spune că există circumstanțe, voi dizolva Parlamentul și vom merge la judecata oamenilor. Sesizarea către Curtea Constituțională este depusă în aceste momente”, a menționat președinta Republicii Moldova.

Totodată, la 30 martie, liderul fracțiunii parlamentare a PSRM, Corneliu Furculiță s-a adresat cu o sesizare la Curtea Constituțională, în care magistrații sunt informați despre existența unei majorități parlamentare formalizate, care a propus un candidat la funcția de prim-ministru.

Și președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi, a adresat la 9 aprilie, Înaltei Curți un demers prin care solicită interpelarea avizului Comisiei Europene pentru Democrație prin Drept a Consiliului Europei în privința Sesizării cu privire la constatarea circumstanțelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a.  Greceanîi menționează că „își exprimă reticența față de procedura de dizolvare a Parlamentului”.

Precizăm că la 29 martie s-au finalizat consultările cu fracțiunile și grupurile parlamentare. Discuțiile au demarat vineri, 26 martie, după ce a eșuat tentativa de votare a Guvernului Grosu.

Igor Grosu, alături de echipa sa, a mers în Parlament joi, 25 martie, însă fracțiunea PSRM și cei de la „Pentru Moldova” au părăsit ședința Legislativului, fiind atestată lipsa de cvorum. Anterior, deputații nu și-au dat votul nici pentru candidata Natalia Gavrilița, care la fel a fost desemnată de Maia Sandu.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram