Război în Ucraina, ziua 173: Explozii la Zatoka: 3 morți și 2 răniți. Rusia dă acordul ca experții AIEA să meargă la centrala din Zaporojie

social

Agenția Medicamentului vine cu precizări referitor la vaccinul CoronaVac. În câte țări a fost autorizat serul

12 aprilie 2021, ora 16:47
Distribuie:

Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (AMDM) vine cu precizări referitor la vaccinul CoronaVac, după ce s-a anunțat posibila achiziționare a 400 de mii de doze de ser. Conform informațiilor, acesta este cel de-al doilea vaccin produs în China. În prezent, vaccinul este aprobat în 20 de țări și se știe că acesta previne 100% evoluția severă a coronavirusului și în 78% din cazuri – forma ușoară.

Vaccinul CoronaVac a fost produs de compania biofarmaceutică privată Sinovac Biotech. În luna iulie 2020, autoritățile de la Beijing l-au aprobat pentru administrarea urgentă pentru grupurile cu risc înalt de infectare.

Înainte de aprobări, ambele vaccinuri au fost deja folosite în programul de vaccinare din China, vizând în principal grupurile cheie considerate a fi cu un risc mai mare de expunere la virus.

Printre țările care au acordat autorizații de urgență pentru acest vaccin, se numără: Indonezia, Turcia, Brazilia, Chile, Columbia, Uruguay şi Laos. La 13 ianuarie, autoritățile Turciei au permis administrarea acestuia. Câteva țări asiatice – Singapore, Malaysia și Filipine, precum și Brazilia au semnat un acord cu privire la achiziția CoronaVac.

Datele despre eficiența vaccinului de la Sinovac diferă. Ultimele testări din Brazilia, care au fost publicate în luna ianuarie 2021, au demonstrat o eficiență de 50,4%, iar în Indonezia și în Turcia – 65,3% și, respectiv, 91,5%.

Ucraina își imunizează cetățenii cu acest vaccin de la sfârșitul lunii martie. Acest vaccin a mai fost aprobat în Azerbaidjan, Chile, Ecuador, Republica Dominicană etc. CoronaVac se află în etapa finală de aprobare a OMS.

Pentru producerea CoronaVac se utilizează particule virale întregi (în acest caz, ale virusului SARS-CoV-2), ucise prin tratament termic sau chimic. În componența vaccinului mai intră adjuvanți, substanțe suplimentare la care reacționează sistemul imunitar.

Ca și majoritatea vaccinurilor împotriva coronavirusului, CoronaVac este administrat în două reprize. Intervalul dintre cele două doze este de două săptămâni. Vaccinul este administrat intramuscular.

Dosarul vaccinului Sinovac este depus pentru evaluare și aprobare de către OMS în cadrul procedurii pentru situaţii de urgenţe (EUL), ceea ce permite ţărilor să accelereze propriile proceduri de aprobare regulamentară pentru a importa şi a administra vaccinul. Experţii de la Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), care au în principal misiunea de a formula recomandări în materie de vaccinuri, au anunţat pe 07.04.2021 că vaccinul produs de compania chineză Sinovac a demonstrat că este sigur şi eficient împotriva maladiei COVID-19, însă mai este necesară suplimentarea cu date privind administrarea vaccinului persoanelor vârstnice şi persoanelor suferind de alte maladii.

Această apreciere a fost făcută de Grupul Strategic Consultativ de Experţi (SAGE) în privinţa vaccinării din cadrul OMS, care s-a reunit între 22 şi 25 martie.

Amintim că anterior, licitaţia privind procurarea vaccinului anti COVID-19 a eşuat din cauza că nicio companie nu a participat la concurs. Ulterior, Ministerul Sănătății de la Chișinău a anunțat că Republica Moldova va procura 400.000 doze de vaccin CoronaVac, produs de SINOVAC, împotriva COVID-19.

Vineri, 9 aprilie, în cadrul ședinței Comitetului de coordonare a imunizării împotriva COVID-19 a fost examinată oferta producătorului de vaccin împotriva COVID-19, SINOVAC BIOTECH LIMITED din China, singurul producător de vaccin care a răspuns solicitărilor adresate de către Centrul pentru Achiziții Publice Centralizate în Sănătate (CAPCS).

Atunci, membrii Comitetului au decis contractarea directă a 400.000 doze de vaccin CoronaVac, produs de SINOVAC, după stabilirea tuturor condițiilor de contractare.

Distribuie:
Abonează-te acum la TV8.md pe Facebook, Telegram, YouTube, Instagram și TikTok!
TelegramWhatsappViber
Trimite-ne o știre

© 2022 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegram