Începutul epocii spațiale datează din data de 12 aprilie 1961 – ziua în care pentru prima dată în istoria omenirii a zburat în cosmos primul om. Astăzi, sunt marcați 60 ani de la primul zbor în spațiu săvârșit de renumitul cosmonaut Iuri Gagarin.

Această expediție cosmică a fost un adevărat triumf pentru întreaga omenire și pentru progresele ulterioare în domeniul astronauticii. În această zi a avut loc primul zbor din lume al unui cosmonaut, la bordul navei „Vostok I”. Zborul a durat 180 de minute. „Vostok 1” a decolat de pe cosmodromul din Baikonur, Kasakhstan, la ora 7 si 7 minute, a efectuat un zbor de 1 ora si 48 de minute în jurul Pământului, la o altitudine de 250 km și a revenit pe Pământ în jurul orei 8 si 50 de minute în apropiere de Saratov (aproximativ 700 de kilometri de Moscova).

Despre personalitatea lui Iuri Gagarin sunt scrise biografii, create filme artistice și piese muzicale, dar puțini cunosc despre alte fapte tot atât de semnificative. Potrivit informațiilor, Iuri Gagarin a avut două dubluri pe nume Gherman Titov și Griogorie Neliubov, ambii erau pregătiți în sediul stației pentru a interveni și a salva misiunea lor în cazul unei situații excepționale. O altă informație necunoscută de către toți, a fost faptul că Iuri Gagarin a scris o scrisoare de adio cu două zile înaintea decolării, adresate soției și copiilor acestora. Codul „125”, a fost creat special pentru situația la care nimeni nu avea răspuns, cum va reacționa psihicul uman la presiunea atmosferică, astfel în situația în care cosmonautul urma să sesizeze careva schimbări, trebuia să introducă codul distinct, iar nava cosmică urma să treacă în „blocajul logic”, precizează BBC.

Cu prilejul acestui eveniment, Agenția Federală Spațială Rusă a filmat un video pentru a aduce un omagiu lui Iurii Gagarin.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!