Un exercițiu de testare antigrindină cu rachete de producție bulgară „Loza2” și rachete de producție rusă de tip „Alazani-6”, a avut loc astăzi, la punctul de lansare antigrindină din raionul Călărași, comunică reprezentanții Ministerului Sănătății. 

Potrivit ministrului Agriculturii Ion Perhu, sistemul de protecție antigrindină implementat în țara noastră are o eficiență de circa 85%, acoperă circa 1, 665 mln ha din teritoriul țării și este unul dintre cele mai eficiente și mai puțin costisitoare, costul unui hectar de teren agricol fiind de circa trei euro.

„Peste un milion 665 mii de ha de terenuri agricole, de pe teritoriul a 24 de raioane ale țării sunt protejate de grindină, datorită a șase puncte de comandă și 132 de puncte de lansare antigrindină. Datele statistice din ultimii zece ani demonstrează că eficacitatea lucrărilor antigrindină constituie, anual 85 – 90%, ceea ce semnifică că aplicarea metodei rachetare permite combaterea fenomenului antigrindină” a menționat ministrul Ion Perju

Ministrul a adăugat că sistemul antigrindină necesită investiții pentru a fi extins și pentru a majora suprafața de terenuri protejate.

„În acest an, pentru extinderea sistemului, este necesar a suplini alocația bugetară cu trei milioane de lei, bani necesari pentru amplasarea altor 18 puncte rachetare, datorită cărora vom reuși extinderea suprafețelor agricole protejate cu încă 250 mii ha, în raioanele Ștefan Vodă, Căușeni, Hîncești și Șoldănești”, a subliniat ministrul.

În acest context, Ion Garaba, directorul Serviciului Special pentru Influențe Active asupra Proceselor Hidrometeorologice din Republica Moldova, a vorbit despre provocările cu care se confruntă instituția, menționând necesitatea majorării efectivului de personal:

„Pentru asigurarea funcționalității eficiente a punctelor de lansare antigrindină este necesar majorarea unităților de personal, pentru unitățile speciale din teritoriu”.

Foto: Ministerul Agriculturii

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!