/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

Investigație: Cum soția procurorului general reușește să nu achite impozite pe venit la stat 

missing
13 aprilie 2021, ora 17:02

Ţvetana Curdova, soţia procurorului general Alexandr Stoianoglo, deţine în proprietate şi administrează un salon de frumuseţe de lux, fără să achite impozite pe venit la stat. Curdova a profitat de o lacună în legislaţia fiscală, şi anume de dreptul deţinătorilor de patente de întreprinzător de a se asocia, astfel că toţi angajaţii salonului Opium lucrează în bază de patentă. Venitul declarat oficial este de doar 12 mii de lei pe an și este alcătuit din plata pentru arenda localului, pe care ar achita-o deţinătorii de patente care lucrează acolo. Experţi anticorupție consideră că este vorba de o schemă de eschivare de la impozite, aflată la limita legalităţii, se arată într-o investigație publicată de Anticorupție

Venituri declarate de doar 12 mii de lei

Salonul de frumuseţe Opium se află pe bulevardul Renașterii Naționale nr. 16 din Chișinău. Imobilul cu suprafața de 60 de metri pătrați a intrat în proprietatea lui Alexandr Stoianoglo și a Țvetanei Curdova, la 4 aprilie 2016, în baza unui contract de investiții semnat în 2013. Alexandr Stoianoglo a raportat imobilul în declaraţia de avere şi interese personale. Şeful Procuraturii Generale a mai declarat că dă imobilul în arendă cu 12 mii de lei pe an, în medie cu 1.000 de lei pe lună.

Pe piaţa din Chişinău arenda frizeriilor este cu mult mai scumpă. De exemplu, pe strada Tighina din Capitală se dă în arendă cu 450 de euro pe lună o frizerie cu suprafaţa de 56 de metri pătraţi, cu trei locuri şi sală de manichiură şi pedichiură.

Unele saloane dau în arendă locul de muncă frizerilor care deţin patentă de întreprinzător. În Chişinău arenda unui loc de muncă pentru un frizer variază de la 100 la 300 de euro pe lună (2000 – 6000 lei). Taxa pentru patentă constituie 200 de lei pe lună.

În salonul Opium sunt trei locuri de muncă pentru frizeri, o sală pentru manichiură şi pedichiură, sală pentru proceduri cosmetice, sală SPA. În plus, acesta mai prestează și servicii de make-up. De asemenea, în Salonul Opium sunt expuse la vânzare produse cosmetice pentru păr, creme pentru îngrijirea tenului şi parfumuri.

Preţuri pipărate

Preţurile pentru serviciile prestate în salonul Opium sunt mai ridicate decât în frizeriile obişnuite şi sunt caracteristice saloanelor de lux. De exemplu, o tunsoare pentru femei, cu aranjarea părului, costă de la 250 la 500 de lei, o tunsoare pentru copii – 100 de lei, o tunsoare pentru bărbaţi – de la 60 până la 180 de lei, vopsirea părului – de la 200 la 500 de lei, uscarea părului – de la 150 la 350 de lei, procedurile pentru păr – de la 230 la 750 de lei. În preţurile afişate nu sunt incluse produsele cosmetice, cum ar fi de exemplu vopseaua pentru păr. Astfel, o femeie care se va tunde, îşi va vopsi şi revitaliza părul în salonul Opium va trebuie să scoată din buzunar, în cel mai bun caz, 680 de lei.

Într-o frizerie obişnuită, unde este folosit aparatul de casă, preţurile sunt de două ori mai mici.

Cu toate acestea, salonul Ţvetanei Curdova pare să nu ducă lipsă de clienţi, printre aceştia fiind şi vedete. O clientă fidelă este interpreta Doiniţa Gherman. Aceasta apare deseori în pozele postate pe pagina de Facebook a salonului Opium şi pe cea a Ţvetanei Curdova.

Pentru a verifica ce costuri se percep pentru tunsori în salonul soției procurorului general am făcut un experiment.

Un adolescent a mers să se tundă în salonul Opium. Colegii săi care l-au însțit au filmat toată procedura. Pentru tunsoare, procedura care a durat în jur de 15 minute, băiatului i s-a cerut 170 de lei. După ce a dat banii, tânărul a solicitat bonul de casă, motivând că părinţii n-au să-l creadă că a dat atâţia bani pentru o tunsoare. Frizeriţa i-a răspuns că nu se dau bonuri de casă pentru că la ei se lucrează în bază de patentă, dar că poate să vorbească la telefon cu mama băiatului şi să confirme cât s-a achitat.

Experiment

Pentru a verifica ce costuri se percep pentru tunsori în salonul soției procurorului general am făcut un experiment.

Un adolescent a mers să se tundă  în salonul Opium. Colegii săi care l-au însțit au filmat toată procedura. Pentru tunsoare, procedura care a durat în jur de 15 minute, băiatului i s-a cerut 170 de lei. După ce a dat banii, tânărul a solicitat bonul de casă, motivând că părinţii n-au să-l creadă că a dat atâţia bani pentru o tunsoare. Frizeriţa i-a răspuns că nu se dau bonuri de casă pentru că la ei se lucrează în bază de patentă, dar că poate să vorbească la telefon cu mama băiatului şi să confirme cât s-a achitat.

 

Poziţia cuplului Stoianoglo-Curdova

Alexandr Stoianoglo susţine că declaraţia de avere a fost întocmită în strictă conformitate cu legea şi nu a comis nicio greşeală. „Toate veniturile mele și ale soției le-am declarat în strictă conformitate cu legea. Declarația de avere și interese personale a fost completată exact cum scrie legea, iar acest fapt poate fi confirmat din surse oficiale de la autoritățile competente în domeniu”, ne-a răspuns Alexandr Stoianoglo prin intermediul serviciului de presă al Procuraturii Generale.

Am sunat-o pe Ţvetana Curdova pentru a-i oferi dreptul la replică. Mai întâi am întrebat-o dacă este directoare la salonul Opium, iar după ce ne-a răspuns afirmativ, i-am adresat întrebările ce ţin de organizarea activităţii, de această dată prezentându-ne ca jurnalişti. „Draga mea, n-am să vă spun nimic, n-o să fac niciun comentariu şi n-am să vă dau dumneavoastră nicio declaraţie”, ne-a răspuns soţia procurorului general.

Continuarea citiți pe Anticorupție 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram