/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Rachete secrete și copii întorși acasă. Rusia vrea să saboteze summitul de pace

/VIDEO/ Ministerul Sănătății: Serul de la Sinovac, 100% eficient împotriva cazurilor grave de Covid-19

missing
13 aprilie 2021, ora 19:12

Deși datele internaționale despre vaccinul produs de compania chineză Sinovac diferă, iar în unele cazuri arată că eficiența este de doar 50%, autoritățile din Moldova declară că vaccinul este eficient sută la sută și previne cazurile grave de îmbolnăvire. Zilele trecute, chiar directorul Centrului epidemiologic din China a anunțat că vaccinul nu ar oferi un grad de protecție suficient, însă Ministerul Sănătății de la noi susține că acestea sunt doar declarații și că nu demonstrează nimic.

Asta cred unii experți de la noi despre vaccinul de la Sinovac, deși datele despre eficiența acestuia diferă. Ultimele testări din Brazilia, rezultatele cărora au fost publicate în luna ianuarie 2021, au demonstrat o eficiență de 50,4%, iar în Indonezia și în Turcia – de 65,3% și, respectiv, 91,5%. Totuși, niciun studiu nu a raportat, oficial, cazuri de deces provocate de acest vaccin.

Acum două zile, directorul Centrului de prevenire a maladiilor din China, de altfel fiind un oficial de rang înalt, a declarat, în cadrul unei conferințe de presă, că analizează posibilitatea de a combina diferite tipuri de vaccinuri și să modifice numărul de doze administrate, întrucât cele produse de China nu ar fi suficient de eficiente.

A declarat oficialul. Se pare , însă, că anunțul nu a trezit prea mult interes în rândul responsabililor de la noi. Săptămâna trecută, Ministerul Sănătății a anunțat că urmează să inițieze procedura de achiziție a 400 de mii de doze de vaccin CoronaVac, produs de compania Sinovac, însă acest lucru încă nu ar fi fost decis definitiv. Acum, autoritățile sunt în proces de negociere a condițiilor de contractare. Aceștia au refuzat să ne spună la ce preț va fi procurat serul.

Responsabilii au mai menționat că au dus negocieri cu peste 10 producători de vaccin, însă doar companiile Pfizer, Moderna și Johnson and Johnson s-au arătat mai deschise pentru discuții la acest subiect. Totodată, încă nu se știe, când în Moldova vor ajunge cele 180 de mii de doze de vaccin Sputnik, promis de fostul președinte Igor Dodon, ca donație din partea Rusiei. Ministerul Sănătății a declarat că, acum, este la etapa de organizare a transportării dozelor.

Astfel, în Republica Moldova, cel mai utilizat vaccin rămâne a fi cel produs de AstraZeneca, fiind administrate peste 55 de mii de doze până în prezent. Astăzi, autoritățile au anunțat că eficiența acestuia, în țara noastră, se ridică la 85% și că vaccinul ar fi scăzut cu 75 la sută morbiditatea în rândul lucrătorilor medicali, deși aceștia încă nu au primit a doua doză.

Mai mult, potrivit celor de la Ministerul Sănătății, nicio persoană care s-a vaccinat în Republica Moldova nu a avut reacții adverse severe, iar de la începutul campaniei de vaccinare au fost raportate puțin peste o mie de reacții adverse ușoare.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram