/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 785: Reuniune NATO-Ucraina și recordul anunțat de Zelenski. Zaharova atacă din nou Moldova

/VIDEO/ Scandal la CSM! Ministrul interimar al Justiției, dat afară de la ședință și acuzat de imixtiune în activitatea Consiliului

missing
13 aprilie 2021, ora 10:41

Scandal la Consiliul Superior al Magistraturii. Ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi nu a fost lăsat să participe la ședința de astăzi a Consiliului, al cărui membru este, la care intenționa să ceară urgentarea numirii unui nou membru la Curtea Constituțională. Nagacevschi a fost acuzat de magistrați de imixtiune în activitatea CSM, în condițiile în care interimatul nu i-ar permite să participe la ședințele Consiliului Superior al Magistraturii. 

Magistratul Dorel Musteață a spus că va părăsi ședința dacă îi va fi acceptată participarea lui Fadei Nagacevschi.

„Dumneavoastră sunteți ministru interimar al Justiției. Din practică, persoanele care dețin interimatul funcției ori în demisie nu au dreptul să participe la ședințele Consiliului. Legea Guvernului, articolul 15, aliniatul 1, stipulează foarte clar. Dacă domnul Nagacevschi participă la ședință, atunci eu nu particip”, a menționat Musteață.

Subiectul a fost pus la vot. Doar doi membri ai Consiliului au votat pentru acceptarea lui Nagacevschi la ședință, alții 10 fiind împotrivă.

„Noi am început chiar de la începutul ședinței un joc de prost gust. Punerea la vot o să ne compromită în mod fatal. Noi și așa suntem compromiși”,  a spus magistrata Elen Belei.

Ministrul interimar al Justiției i-a acuzat la rândul său pe judecătorii CSM că ar tergiversa intenționt numirea unui magistrat la Curta Constituțională.

„Stimați colegi, nu manipulați. Decizia vă aparține. Eu m-am conectat la ședința de astăzi să anunț că este nevoie de selectat un judecător la CCM. Pe mine mă interesează ca Înalta Curte să fie în componență deplină și să-și întărească capacitățile. Faptul că încercați să organizați un concurs, nu vă va scuti de critici din partea politicienilor. Deja planează suspiciuni și acuzații că CSM tergiversează intenționat un judecător la CCM”,  a spus Nagacevschi.

La concursul pentru suplinirea funcției de judecător la CC s-au înscris 16 candidați, printre care deputatul socialist Vasile Bolea, conferențiarul universitar Alexandru Arseni, câțiva avocați avocați, dar și președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu.

Săptămâna trecută, ministrul în exercițiu al Justiției, Fadei Nagacevschi, a anunțat un demers adresat Consiliului Superior al Magistraturii privind urgentarea procedurii de numire a judecătorului Curții Constituționale.

Amintim că în data de 1 februarie curent, președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, a sesizat Consiliul Superior al Magistraturii privind desemnarea unui nou judecător, după ce funcția a rămas vacantă în urma decesului magistratului Eduard Ababei.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram