/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/DOC/ Deputații PAS vin cu propuneri în susținerea Horeca: „Lucrurile nu mai pot rămâne la fel”

14 aprilie 2021, ora 17:42

Deputații Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dan Perciun și Radu Marian au înregistrat o inițiativă legislativă care include măsuri de susținere pentru industria HoReCa, una din cele mai grav afectate de criza pandemică. 

Potrivit lor, inițiativa legislativă vine ca reacție la dificultățile majore cu care se confruntă agenții economici și salariații din acest domeniu, fiind unul din puținele sectoare care încă se confruntă cu restricții.

Astfel, deputații PAS propun 4 măsuri pentru domeniul Horeca printre care subvenționarea salariilor, oferirea din partea statului a unui adaos la salariu de 500 de lei pe săptămână angajaților din întreprinderile care își desfășoară în continuare activitatea în cadrul programului de lucru restrâns până la ora 20:00.

Aceștia propun și oferirea unei compensații de 1000 de lei pe săptămână pentru salariații din cadrul întreprinderilor ce și-au sistat total activitatea (ex. sălile de ceremonii, cluburi etc.), reducerea TVA pentru domeniul HoReca de la 12% la 5%, eliminarea penalităților de întârziere la plata impozitelor, în cazul în care se încheie contracte de eșalonare între agenții economici și stat.

„De la începutul pandemiei, statul nu a întreprins nicio măsură reală pentru a ajuta sectorul Horeca, chiar dacă restricțiile pentru aceștia continuă și astăzi. Este inacceptabil ca statul să nu ofere un minim ajutor atunci când impune restricții în mod forțat unei întregi industrii. Lucrurile nu mai pot rămâne la fel”, a declarat Radu Marian, deputat PAS, dar și membru în comisia control al finanțelor publice.

Aleșii poporului solicită și diminuarea costurilor de chirie pentru întreprinderile din domeniu, prin scutirea de la plata impozitului pe venit pentru veniturile obținute pe durata anului 2021 de către persoanele fizice și juridice care au oferit în chirie spații întreprinderilor din domeniul HoReCa.

„Prin aceste măsuri, ne propunem să rezolvăm parțial cele mai stringente probleme ale industriei – concedierile în masă ale angajaților, lipsa veniturilor și costurile enorme la plata arendei. Măsurile noastre înseamnă o șansă în plus pentru ca o industrie care angajează peste 20.000 de angajați să poată supraviețui”, a adăugat Dan Perciun, deputat PAS și membru în comisia protecție socială și sănătate.

Totodată, aceste propuneri vor fi transmise și Comisiei Situații Excepționale pentru a fi aprobate în mod prioritar. Conform unui studiu al Băncii Mondiale, aproape jumătate  din angajații (49%) din acest domeniu și-au pierdut locul de muncă, iar reprezentanții sectorului declară că deja 40% din întreprinderi și-au sistat activitatea.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram