/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

Investigație: Mai multe ambasade ale Republicii Moldova au cumpărat automobile de lux în an pandemic

missing
14 aprilie 2021, ora 10:40

3,5 milioane de lei – atât s-a cheltuit anul trecut pentru procurarea a cinci automobile noi pentru misiunile diplomatice ale R. Moldova. Achizițiile au avut loc într-un an pandemic în care statul s-a pomenit într-o criză a sistemului de sănătate, iar Guvernul a inițiat chiar și o campanie de colectare a fondurilor sub formă de donații pentru combaterea Covid-19. Autoritățile insistă că pentru aceste cumpărături nu au fost cheltuite resurse financiare suplimentare și că achizițiile erau necesare pentru „reînnoirea parcului auto”, scriu jurnaliștii de la moldovacurata.md.

La 17 martie 2020, Ministerul Finanțelor informa prin intermediul unui comunicat de presă că a deschis trei conturi bancare în contextul lansării de către Guvern a unei campanii de colectare a fondurilor sub formă de donații pentru combaterea COVID-19. În anul în care statul le cerea oamenilor să doneze bani, Ministerul Finanțelor a aprobat achiziționarea a cinci automobile noi pentru misiunile diplomatice ale R. Moldova. Pe intern, statul se confrunta cu un sistem medical epuizat, însă pe extern trebuia să „ținem nivelul corespunzător țării”, așa cum s-a exprimat premierul Aureliu Ciocoi.

Achiziții scumpe din „economii”

Cumpărăturile misiunilor diplomatice s-au ridicat la circa 3,5 milioane de lei, bani care, potrivit lui Aureliu Ciocoi, au reprezentant economii ale ambasadelor pentru anul trecut.

„S-au procurat aceste cinci mașini pentru misiunile noastre diplomatice din economiile făcute de către ambasadele respective. Nu s-a cheltuit suplimentar niciun euro din bugetul țării. Aceștia au fost bani economisiți, care în conformitate și cu acceptul Ministerului Finanțelor, nouă ni s-a permis să achiziționăm aceste unități de transport”, a precizat în martie curent Aureliu Ciocoi, prim-ministru interimar, în cadrul emisiunii „Secretele puterii”.

Același lucru îl invocă și reprezentanții Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), care precizează că achizițiile au fost realizate în limita bugetului stabilit, fără a fi alocate mijloace financiare suplimentare.

Automobil de 40 de mii de euro pentru Ambasada de la Paris

Cel mai scump autoturism procurat în 2020 a mers la Ambasada R. Moldova în Franța. Pentru această misiune a fost achiziționat un SUV de model Volvo XC90, al cărui preț se ridică la circa 853 de mii de lei. Potrivit lui Aureliu Ciocoi, acest automobil de circa 40 de mii de euro a fost cel mai ieftin din lista mașinilor oferite spre examinare. Viitorul ambasador la Paris va fi actualul secretar general al MAEIE, Eugeniu Revenco. Un decret în acest sens a fost semnat încă în noiembrie 2020 de către Igor Dodon, însă diplomatul rămâne deocamdată la Chișinău.

Eugeniu Revenco ne-a comunicat că ordinul cu privire la delegarea sa în funcția de ambasador a fost extins odată cu starea de urgență și că trebuie să mai rămână la Chișinău pentru că „mai sunt procese”.

Secretarul general al MAEIE a aprobat achiziția automobilului pe care urmează să îl folosească. Posibil conflict de interese?

Până va ajunge la Paris, Eugeniu Revenco este însă cel care își pune semnătura pe avizele MAEIE, atunci când este aprobată vreo achiziție nouă pentru misiuni. Acest lucru a fost valabil și la procurarea automobilului pentru Ambasada din Franța.

În gestiunea Ambasadei Republicii Moldova la Paris sunt și alte mașini scumpe

Potrivit reprezentanților MAEIE, SUV-ul pentru Ambasada de la Paris a fost procurat pentru reînnoirea parcului auto al misiunii și urmează să înlocuiască un Mercedes E280, procurat în 2007. Pe lângă noua achiziție, în garajul Ambasadei de la Paris mai sunt un Mercedes E-200, procurat în 2014 cu o valoare de circa 695 de mii de lei și un Wolkswagen Caravelle, procurat în 2012 cu suma de circa 480 de mii de lei.

Continuarea articolului o puteți citi pe moldovacurata.md.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram