/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Japonia riscă să fie trimisă în fața unui tribunal internațional dacă ar revărsa tone de apă radioactivă în ocean

missing
14 aprilie 2021, ora 13:28

Președintele Coreei de Sud, Moon Jae-in, se gândește să aducă Japonia în fața unui tribunal internațional după decizia acesteia de a arunca în ocean apa radioactivă depozitată după accidentul nuclear de la Fukushima, a spus purtătorul de cuvânt al acestuia, relatează Reuters. Decizia a fost criticată puternic și de pescari și de grupurile care militează pentru protecția mediului.

Japonia a dezvăluit, marți, planul său de a deversa în ocean aproximativ un milion de tone de apă contaminată cu izotopi, rezultată din accidentul nuclear din 2011, produs după un cutremur masiv și tsunami-ul care i-a urmat.

Coreea de Sud s-a opus cu fermitate deciziei și l-a convocat pe ambasadorul japonez la Seul, Koichi Aiboshi, pentru a da explicații.

Într-o întâlnire separată cu oficiali sud-coreeni, miercuri, președintele sud-coreean a cerut să se găsească o soluție pentru trimiterea Japoniei în fața Tribunalului Internațional pentru Dreptul Mării, a spus purtătorul său de cuvânt.

Avem multe îngrijorări cu privire la această decizie, mai ales pentru că suntem țara cea mai apropiată și împărțim marea cu Japonia”, a spus Moon, care i-a cerut ambasadorului să comunice îngrijorările sud-coreenilor la Tokyo.

Ulterior anunțării deciziei, politicieni, oficiali locali, pescari și activiști de mediu au protestat în Coreea de Sud în fața amabasadei japoneze și consulatelor țării din orașele Busan și de pe insula Jeju.

O coaliție formată din 25 de organizații de pescari a organizat un protest și a trimis o scrisoare către ambasada Japoniei, prin care îndeamnă Tokyo să revoce decizia – „Ne temem că industria va fi anihilată după o posibilă contaminare radioactivă a produselor de origine marină”, au transmis într-un comunicat.

Sursă info: Digi24

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram