După acuzațiile aduse de către vicepreședintele Judecătoriei Chişinău, Ghenadie Pavliuc, potrivit căruia procurorul general ar persecuta judecătorii incomozi şi i-ar promova pe cei loiali ca să îi poată controla, Procuratura Generală (PG) a venit cu o reacție. 

„Ce ține de rezervele pe care le are Procuratura față de prestația judecătorilor de instrucție, nu le-am ascuns niciodată și în acest sens vorbesc multiplele decizii ale Curții de Apel prin care au fost satisfăcute recursurile procurorilor împotriva încheierilor, apreciate ca fiind ilegale, ale Judecătoriei Chișinău, sediul Ciocana”, se arată într-un comunicat de presă al instituției.

PG spune că sunt valabile și pentru acest caz comentariile instituției la acuzațiile anterioare ale judecătorilor din cadrul Judecătoriei Ciocana, precum și ale altor subiecți, cu referire la tentativele concertate de discreditare a Procuraturii, a conducerii instituției și subminarea anchetei pe dosarele de rezonanță.

„Nu e secret că nici procurorul general și cu atât mai mult, adjuncții săi, nu au competențe de promovare a judecătorilor în funcții, aceasta fiind prerogativa exclusivă a Consiliului Superior al Magistraturii”, mai pun reprezentanții PG.

Procurorii declară că au fost stopate astfel de practici precum intimidarea și filarea judecătorilor. „Practicile anterioare, specifice statului capturat, când mulți erau filați și interceptați ilegal nu mai sunt valabile. Procuratura nu mai este părtaș și promotor al acestor fărădelegi”, spun oamenii legii.

Procurorii consideră că prin Decizia Curții Constituționale din 25 martie 2021 a fost admisă posibilitatea contestării încheierii judecătorilor de instrucție și deciziilor Curții de Apel, la Curtea Supremă de Justiție se va ridica calitatea actului de justiție și se va unifica practica judiciară pe segmentul controlului judiciar al fazei prejudiciare.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!